Rozczyn / Zaczyn II

O to poniżej sposób na zrobienie prawidłowo zaczynu/ rozczynu.

Ocena:
1 5
Składniki:
  • 25-40 g drożdży ( w zależności ile potrzebnych jest drożdży w przepisie0
  • 1 łyżeczka cukru kryształu
  • 5-6 łyżek ciepłego mleka

Wykonanie:

Robimy rozczyn: do garnuszka rozdrabniamy drożdże i dodajemy do nich łyżeczkę cukru kryształu oraz 5-6 łyżek ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Składniki rozcieramy ze sobą tak by powstała nam jednolita masa. Rozczyn przykrywamy czystą i suchą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce by wyrósł po brzegi garnuszka.


Rozczyn znajduje zastosowanie w poniższym przepisie:

http://www.ciasteczkowy-potwor.pl/drozdzowe-buleczki-maslane-z-kruszonka-i-cukrem-wanilianowym


Data publikacji: 01/09/2013


comments powered by Disqus