Rozczyn / Zaczyn II
O to poniżej sposób na zrobienie prawidłowo zaczynu/ rozczynu.
Ocena:





Składniki:
- 25-40 g drożdży ( w zależności ile potrzebnych jest drożdży w przepisie0
- 1 łyżeczka cukru kryształu
- 5-6 łyżek ciepłego mleka
Wykonanie:
Robimy rozczyn: do garnuszka rozdrabniamy drożdże i dodajemy do nich łyżeczkę cukru kryształu oraz 5-6 łyżek ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Składniki rozcieramy ze sobą tak by powstała nam jednolita masa. Rozczyn przykrywamy czystą i suchą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce by wyrósł po brzegi garnuszka.
Rozczyn znajduje zastosowanie w poniższym przepisie:
http://www.ciasteczkowy-potwor.pl/drozdzowe-buleczki-maslane-z-kruszonka-i-cukrem-wanilianowym
Data publikacji: 01/09/2013
comments powered by Disqus