Rosyjskie pierożki
Pycha, po prostu pycha. Idealne na przekąskę czy to na wycieczce czy też na domówce. Każdemu zasmakują i dużemu i małemu. Polecam.





Składniki na 2 - 3 blachy do pieczenia.
Blachy przed pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto:
- 600 g mąki pszennej / tortowej
- 180 g śmietany 18%
- 80 g maślanki naturalnej
- 180 g oleju roślinnego/ słonecznikowego/ rzepakowego
- 2 łyżeczki soli
Na stolnicę przesiewamy mąkę dodajemy sól, śmietanę, jogurt naturalny oraz olej. Z podanych składników zarabiamy gładkie, jednolite, elastyczne ciasto.
Składniki na farsz:
- 3 nogi z kurczaka
- 1 duża marchewka
- 1 mała pietruszka
- 300 g pieczarek
- 1 pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
Marchew, pieczarki i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy na niezaduże kawałki. Do garnka wkładamy surowe, oczyszczone nogi z kurczaka, obrane warzywa umieszczamy w osolonej wodzie i gotujemy aż mięso będzie zdatne do jedzenia a warzywa miękkie. Ugotowane warzywa i mięso wyciągamy z wywaru. Mięso oddzielamy od kości. Mięso i warzywa mielimy w maszynce do mięsa i doprawiamy do smaku.
Dodatkowo:
- 1 surowe jajko
- 2 -3 łyżki mleka
- suchy mak
Jajko wbijamy do miseczki, dodajemy mleko i lekko podbijamy składniki.
Wykonanie:
Wyrobione ciasto dzielimy na 4 porcje i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na placki o grubości 3 mm, z których szklanką wycinamy koła. Na okręgi nakładamy po łyżeczce farszu i sklejamy boki. Surowe pierożki układamy na blaszce do pieczenia. Z wierzchu smarujemy je rozbełtanym jajkiem z mlekiem i posypujemy makiem.
Pierożki pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 25 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).
Podajemy i na gorąco i na zimno.
Smacznego
Data publikacji: 16/06/2016
comments powered by Disqus