Rosyjskie ciasteczka do herbaty
Przepyszne, migdałowe, waniliowe, delikatne, łaskoczące podniebienie.... znane również pod nazwą kule śnieżne do mnie jednak przywędrowały jako rosyjskie ciasteczka do herbaty.





Składniki na 50 sztuk.
Formę wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki:
- 230 g miękkiego masła
- 200 g zmielonych na pył migdałów
- ziarna z jednej laski wanilii
- 1 łyżeczka esencji migdałowej
- 30 g cukru pudru
- 230 g mąki tortowej (typ 450)
Dodatkowo:
- 1,5 szklanki cukru pudru do obtaczania ciasteczek
Cukier puder przesypujemy do miski lub na głęboki talerz.
Wykonanie:
Masło przekładamy do makutry i dodajemy do niego cukier puder. Składniki ucieramy na puszystą masę. Do utartego tłuszczu dodajemy esencję migdałową, ziarna wanilii i rozcieramy składniki. Następnie do makutry wsypujemy, przesiewamy mąkę oraz dodajemy zmielone migdały. Dobrze ucieramy składniki aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Surowe ciasto szczelnie przykrywamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Po upływie podanego czasu ciasto wyjmujemy z lodówki, odwijamy z foli i formujemy kulki, trochę mniejsze od orzecha włoskiego. Kulki układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia i pieczemy je w 180 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Ciasteczka nie mogą się za bardzo zrumienić. Upieczone ciastka, delikatnie a zarazem szybko, obtaczamy w cukrze pudrze. Odstawiamy do przestygnięcia tak, aby się nie stykały ze sobą. Po 15 minutach ponownie obtaczamy je w cukrze pudrze i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 04/11/2015
comments powered by Disqus