Rosyjskie ciasteczka do herbaty

Przepyszne, migdałowe, waniliowe, delikatne, łaskoczące podniebienie.... znane również pod nazwą kule śnieżne do mnie jednak przywędrowały jako rosyjskie ciasteczka do herbaty.

Ocena:
1 5

Składniki na 50 sztuk.

Formę wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 230 g miękkiego masła
  • 200 g zmielonych na pył migdałów
  • ziarna z jednej laski wanilii
  • 1 łyżeczka esencji migdałowej
  • 30 g cukru pudru
  • 230 g mąki tortowej (typ 450)

Dodatkowo:
  • 1,5 szklanki cukru pudru do obtaczania ciasteczek

Cukier puder przesypujemy do miski lub na głęboki talerz.


Wykonanie:

Masło przekładamy do makutry i dodajemy do niego cukier puder. Składniki ucieramy na puszystą masę. Do utartego tłuszczu dodajemy esencję migdałową, ziarna wanilii i rozcieramy składniki. Następnie do makutry wsypujemy, przesiewamy mąkę oraz dodajemy zmielone migdały. Dobrze ucieramy składniki aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Surowe ciasto szczelnie przykrywamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Po upływie podanego czasu ciasto wyjmujemy z lodówki, odwijamy z foli i formujemy kulki, trochę mniejsze od orzecha włoskiego. Kulki układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia i pieczemy je w 180 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Ciasteczka nie mogą się za bardzo zrumienić. Upieczone ciastka, delikatnie a zarazem szybko, obtaczamy w cukrze pudrze. Odstawiamy do przestygnięcia tak, aby się nie stykały ze sobą. Po 15 minutach ponownie obtaczamy je w cukrze pudrze i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 04/11/2015


comments powered by Disqus