Rolada z serkiem i borówkami

Dawno nie jadłam rolady - to lekkie ciasto biszkoptowe, delikatny krem śmietanowo-serowy i lekko kwaśne owoce borówek amerykańskich..... te smaki za mną chodziły....

Ocena:
1 5

Składniki na ciasto o wymiarach 60 x 40 cm.

Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto biszkoptowe:
  • 5 jajek (wielkość M)
  • 1 szklanka mąki pszennej typ 450
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 g cukru kryształu
  • 1/3 szklanki letniej wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy ze sobą.

Żółtka oddzielamy od białek.

Żółtka wbijamy do miski i wsypujemy do nich cukier kryształ. Miksujemy do powstania jednolitej, złotej masy. W drugiej misce ubijamy pianę ze szczyptą soli na sztywno. Uważamy przy tym żeby nie przebić piany. Zmniejszamy obroty miksera na najniższe i powoli, stopniowo wlewamy ubite żółtka z cukrem. Po połączeniu się składników wyłączamy mikser. Do powstałej masy stopniowo dosypujemy przesiane suche składniki i delikatnie mieszamy (!!!) łyżką drewnianą. Po połączeniu się wszystkich składników masę przelewamy do blachy.

Biszkopt pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 25 minut - do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia: termoobieg).

Po upieczeniu ciasto umieszczamy na suchej, czystej ścierce i zwijamy w rulon krótszą stroną.


Składniki na masę śmietanowo-serową:
  • 250 g śmietany kremówki do ciast i deserów 30-36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 300 g owoców np. borówek amerykańskich

Owoce myjemy i osuszamy z nadmiaru wody.

Do miski wsypujemy cukier puder, wlewamy śmietanę kremówkę i ubijamy ją na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy serek mascarpone i dokładnie łączymy składniki ze sobą. Do niewielkiej miseczki odkładamy 3-4 łyżki kremu (ozdobimy nim wierzch rolady) a do pozostałego kremu wsypujemy owoce i delikatnie łączymy je z masą szpatułką.


Do ozdoby:
  • marcepanowe kwiaty i listki
  • 100 g borówek amerykańskich

Owoce myjemy i odsączamy z nadmiaru wody.


Wykonanie:

Rozwijamy biszkopt. Umieszczamy go na dwóch arkuszach papieru do pieczenia, smarujemy kremem śmietanowo-serowym. . Biszkopt z farszem zwijamy zaczynając od krótszego boku. Ciasto zwijamy pomagając sobie papierem do pieczenia, tzn. zwijamy go razem z papierem który odsuwamy od ciasta w momencie z tyknięcia się go z masą. Zwiniętą roladę zwijamy w papier do pieczenia i umieszczamy w lodówce na 2 godziny.

Po upływie podanego czasu ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z papieru i smarujemy jego wierzch śmietaną kremówką, zdobimy świeżymi owocami oraz ozdobami wykonanymi z marcepanu - zdjęcia pomocnicze powyżej. Roladę ponownie schładzamy przez 30 minut w lodówce.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 24/09/2020


comments powered by Disqus