Rolada z masą orzechowo - grysikową
Jesień zagościła już w niejednym sadzie -u moich rodziców i teściów ją widać jak nic - orzechów jest w bród i można je zjadać wręcz garściami... jak najemy się już świeżych to połączcie je tak jak Ja z jak że zdrową kaszą manną, lekkim biszkoptem i śmietaną kremówką. I wyjdzie Wam pysznie, jesiennie, kolorowo....





Składniki na ciasto o wymiarach 60 x 40 cm.
Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto biszkoptowe:
- 5 jajek (wielkość M)
- 1 szklanka mąki pszennej typ 450
- 2 kopiate łyżki gorzkiego kakao
- 150 g cukru kryształu
- 1/3 szklanki letniej wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę pszenną, gorzkie kakao i proszek do pieczenia przesiewamy ze sobą.
Żółtka oddzielamy od białek.
Żółtka wbijamy do miski i wsypujemy do nich cukier kryształ. Miksujemy do powstania jednolitej, złotej masy. W drugiej misce ubijamy pianę ze szczyptą soli na sztywno. Uważamy przy tym żeby nie przebić piany. Zmniejszamy obroty miksera na najniższe i powoli, stopniowo wlewamy ubite żółtka z cukrem. Po połączeniu się składników wyłączamy mikser. Do powstałej masy stopniowo dosypujemy przesiane suche składniki i delikatnie mieszamy (!!!) łyżką drewnianą. Po połączeniu się wszystkich składników masę przelewamy do blachy.
Biszkopt pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 15 minut - do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia: termoobieg).
Po upieczeniu ciasto umieszczamy na suchej, czystej ścierce i zwijamy w rulon krótszą stroną.
Składniki na masę orzechowo - grysikową :
- 50 g kaszy manny "grysiku" (użyłam kaszy ekspresowej)
- 125 ml mleka
- 100 g orzechów włoskich zmielonych
- 150 g cukru pudru
- 125 g miękkiego masła
- 1 kieliszek wódki/ spirytusu / rumu
Mleko wlewamy do rondla, dosypujemy do niego kasze mannę. Składniki kładziemy na najmniejszym palniku i gotujemy je przez 5 -7 minut. Następnie dodajemy zmielone orzechy i dokładnie łączymy składniki. Powstała masę ściągamy z palnika i pozostawiamy do przestygnięcia.
Masło przekładamy do makutry i ucieramy na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy cukier puder - ucieramy. Nie przestajemy ucierać - stopniowo dodajemy zimną kaszę mannę. Do powstałej masy wlewamy alkohol - rozcieramy.
Powstała masę wkładamy do lodówki by lekko stwardniała.
Do ozdoby:
- 500 ml śmietany kremówki 30-36% do ciast i deserów
- 2 łyżki cukru pudru
Do miski wlewamy śmietanę i ubijamy ja na sztywno. Do ubitej śmietany dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę miksujemy składniki.
Ubitą śmietanę kremówkę na czas przygotowywania ciasta umieszczamy w lodówce.
Dodatkowo:
*120 g wiśni kandyzowanych
Wykonanie:
Rozwijamy biszkopt. Umieszczamy go na dwóch arkuszach papieru do pieczenia, smarujemy masą orzechowo-grysikową i na jego dłuższym boku, zaraz przy jego brzegu układamy, jedną koło drugiej -wiśnie kandyzowane - zdjęcia pomocnicze powyżej. Biszkopt z farszem zwijamy zaczynając od boku na którym ułożyliśmy wiśnie. Ciasto zwijamy pomagając sobie papierem do pieczenia, tzn. zwijamy go razem z papierem który odsuwamy od ciasta w momencie z tyknięcia się go z masą. Zwiniętą roladę zwijamy w papier do pieczenia i umieszczamy w lodówce na 2 godziny.
Po upływie podanego czasu ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z papieru i smarujemy jego wierzch śmietaną kremówką - zdjęcia pomocnicze powyżej. Roladę ponownie schładzamy przez 30 minut w lodówce.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 10/09/2015
comments powered by Disqus