Rolada wiśniowa
Lekkie ciasto biszkoptowe tym razem połączyłam z pysznym , delikatnym i orzeźwiającym musem śmietanowo - wiśniowym.





Składniki na prostokątną blachę o wymiarach 20 x 36 cm.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem biszkoptu lekko nagrzewamy piekarnik.
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek ( rozmiar m)
- 6 łyżek mąki pszennej / tortowej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Żółtka wbijamy do miski i wsypujemy do nich cukier puder. Miksujemy do powstania jednolitej, złotej masy. Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiewamy ze sobą. W drugiej misce ubijamy pianę ze szczyptą soli na sztywno. Uważamy przy tym żeby nie przebić piany. Zmniejszamy obroty miksera na najniższe i powoli, stopniowo wlewamy ubite żółtka z cukrem. Po połączeniu się składników wyłączamy mikser. Do powstałej masy stopniowo dosypujemy przesiane suche składniki i delikatnie mieszamy (!!!) łyżką drewnianą. Po połączeniu się wszystkich składników masę przelewamy do blachy.
Biszkopt pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez 17 minut (złoty kolor).
Po upieczeniu ciasto umieszczamy na suchej, czystej ścierce i zwijamy w rulon dłuższą stroną.
Tak zwinięty biszkopt pozostawiamy do przestygnięcia.
Składniki na mus śmietanowo - wiśniowy:
- 1 szklanka z miksowanych wiśni ( 2 szklanki całych, wydrylowanych)
- 1 szklanka całych połówek wiśni
- 400 g kwaśnej śmietany
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 opakowania cukru wanilianowego
- 2 opakowania sypkiej galaretki wiśniowej
- 1/2 szklanki gorącej wody
W 1/2 szklanki gorącej wody rozpuszczamy obie galaretki. Rozpuszczone galaretki pozostawiamy do przestygnięcia.
Do miski wlewamy kwaśną śmietanę i dodajemy do niej cukry. Składniki ubijamy przez 10 minut - śmietanę ubijamy na sztywno. Do śmietany dodajemy zblenderowane owoce oraz przestygniętą galaretkę. Składniki dobrze łączymy ze sobą. Na sam koniec dodajemy połówki wiśni.
Miskę z musem wkładamy do lodówki by mus lekko stężał ( na 3 godziny). Podczas tężenia musu należy od czasu do czasu go przemieszać.
Dodatkowo:
- 300 g jogurtu naturalnego
- 2 opakowania "śnieżki"
- 300 g kulek ryżowych w białej czekoladzie
Do miski przekładamy jogurt naturalny i dodajemy do niego "śnieżkę" składniki ubijamy na sztywno.
Wykonanie:
Zimny biszkopt rozwijamy. Umieszczamy go na dwóch arkuszach papieru do pieczenia i wykładamy go musem wiśniowym. Biszkopt z farszem zwijamy.
Ciasto zwijamy pomagając sobie papierem do pieczenia, tzn. zwijamy go razem z papierem który odsuwamy od ciasta w momencie z tyknięcia się go z musem. Zwiniętą roladę zwijamy w papier do pieczenia i umieszczamy w lodówce na 2 - 3 godziny.
Po upływie podanego czasu roladę wykładamy z lodówki, rozwijamy z papieru do pieczenia. Ciasto smarujemy po bokach śmietanką powstała na bazie "śnieżki" ( około 1/3 ilości masy śmietankowej). Pozostałą część śmietanki przekładamy do worka cukierniczego. Szczyt rolady zdobimy dwoma rzędami keksów - śmietanką. Po środku powstałych rzędów układamy kulki ryżowe. Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 10/08/2013
comments powered by Disqus