Rolada szpinakowa z łososiem i serkiem
Nie ma Świąt Bożego Narodzenia bez ryby- proponuję podać łososia otulonego w delikatnym serku z ziołami i cieście ze szpinaku.





Składniki na ciasto o wymiarach 50 x 40 cm.
Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto szpinakowe:
- 450 g mrożonego szpinaku
- 4 surowe jajka (wielkość L)
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- 4-5 ząbków czosnku
- 1/2 łyżeczki soli i pieprzu
Na patelnię wlewamy olej, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i zmrożony szpinak- przesmażamy wszystkie składniki ze sobą około 5 minut. Ściągamy z palnika i pozostawiamy do przestygnięcia.
Białka oddzielamy od żółtek.
Białka ubijamy na sztywno.
Żółtka rozcieramy na jasnozłotą masę, dodajemy do nich mąkę - rozcieramy. Następnie przesmażony zimny szpinak- ucieramy. Do masy dodajemy białka ubite na sztywno i delikatnie łączymy ze sobą.
Powstałą masę przekładamy na wcześniej przygotowaną formę i pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 8-10 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).
Upieczony biszkopt szpinakowy wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia - nie zwijamy w rulon.
Składniki na nadzienie:
- 350 g serka śmietanowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki mieszaniny domowych ziół
- 2 łyżeczki żelatyny spożywczej
- 1/4 szklanki wrzącej wody
- 400 g płatów łososia wędzonego
We wrzącej wodzie rozpuszczamy żelatynę spożywczą i pozostawiamy ją do przestudzenia.
Do serka śmietanowego dodajemy sól, zioła i zimną żelatynę -chwilę miksujemy.
Wykonanie:
Upieczony, przestudzony biszkopt szpinakowy umieszczamy go na dwóch arkuszach papieru do pieczenia, smarujemy go serkiem na który wykładamy plastry łososia- zdjęcia pomocnicze powyżej. Biszkopt z farszem zwijamy zaczynając od dłuższego boku. Ciasto zwijamy pomagając sobie papierem do pieczenia, tzn. zwijamy go razem z papierem który odsuwamy od ciasta w momencie z tyknięcia się go z masą. Zwiniętą roladę zwijamy w papier do pieczenia i umieszczamy w lodówce na 3 godziny (ja zostawiłam na cała noc).
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 12/12/2017
comments powered by Disqus