Rolada kawowa
Tak, tak dziś rolada będzie do kawy- kawowa rolada bo jeszcze takiej nie robiłam a że kawę lubię nawet jeść..... Jak wyszło? oceńcie sami.





Składniki na ciasto o wymiarach 60 x 40 cm.
Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto biszkoptowe:
- 5 jajek (wielkość M)
- 1 szklanka mąki pszennej typ 450
- 2 kopiate łyżki gorzkiego kakao
- 150 g cukru kryształu
- 1/3 szklanki letniej wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę pszenną, gorzkie kakao i proszek do pieczenia przesiewamy ze sobą.
Żółtka oddzielamy od białek.
Żółtka wbijamy do miski i wsypujemy do nich cukier kryształ. Miksujemy do powstania jednolitej, złotej masy. W drugiej misce ubijamy pianę ze szczyptą soli na sztywno. Uważamy przy tym żeby nie przebić piany. Zmniejszamy obroty miksera na najniższe i powoli, stopniowo wlewamy ubite żółtka z cukrem. Po połączeniu się składników wyłączamy mikser. Do powstałej masy stopniowo dosypujemy przesiane suche składniki i delikatnie mieszamy (!!!) łyżką drewnianą. Po połączeniu się wszystkich składników masę przelewamy do blachy.
Biszkopt pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 15 minut - do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia: termoobieg).
Po upieczeniu ciasto umieszczamy na suchej, czystej ścierce i zwijamy w rulon krótszą stroną.
Składniki na masę kawową:
- 2 całe, surowe jajka ( wielkość L)
- 130 g cukru kryształu
- 20 g kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki wrzącej wody
- 170 g miękkiego masła
- 1 kieliszek spirytusu lub wódki
Do szklanki wlać 2 łyżki wrzącej wody i rozpuścić w niej kawę rozpuszczalną. Odstawiamy do przestygnięcia.
Do miski wbijamy całe jajka, dodajemy do nich cukier. Miskę ze składnikami wstawiamy na garnek z gotującą się wodą (ale tak by miska nie dotykała wody). Jaja z cukrem ubijamy na parze przez 10-15 minut aż uzyskamy pulchną, jasnozłota masę. Masę jajeczną ściągamy z garnka i miskę zanurzamy w zimnej wodzie. W ten sposób studzimy i zagęszczamy masę (ciągle ubijamy).
Masło przekładamy do miski i ubijamy je na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy zimną masę jajeczną oraz alkoholi dokładnie wszystko łączymy.
Do ozdoby:
- 500 ml śmietany kremówki 30-36% do ciast i deserów
- 2 łyżki cukru pudru
- kilka sztuk wiśni kandyzowanych
- kilka sztuk migdałów
- 20 g białej czekolady w płatkach
- 2 łyżki kawy cappuccino
- 1 opakowanie sypkiej galaretki np. o smaku wiśniowym
- 200 ml wrzącej wody
We wrzącej wodzie rozpuszczamy galaretkę i odstawiamy do przestygnięcia. Podłużną keksówkę wykładamy folią aluminiową (szczelnie) i wylewamy płynną galaretkę. Gdy galaretka zastygnie wykładamy ją z foremki, ściągamy z niej folię i tniemy na podłużne paski szerokie na 2 cm.
Do miski wlewamy śmietanę i ubijamy ja na sztywno. Do ubitej śmietany dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę miksujemy składniki.
Ubitą śmietanę kremówkę na czas przygotowywania ciasta umieszczamy w lodówce.
Wykonanie:
Rozwijamy biszkopt. Umieszczamy go na dwóch arkuszach papieru do pieczenia, smarujemy masą kawową i na jego dłuższym boku, zaraz przy jego brzegu układamy, paski galaretki wiśniowej- zdjęcia pomocnicze powyżej. Biszkopt z farszem zwijamy zaczynając od dłuższego boku. Ciasto zwijamy pomagając sobie papierem do pieczenia, tzn. zwijamy go razem z papierem który odsuwamy od ciasta w momencie z tyknięcia się go z masą. Zwiniętą roladę zwijamy w papier do pieczenia i umieszczamy w lodówce na 2 godziny.
Po upływie podanego czasu ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z papieru i smarujemy jego wierzch śmietaną kremówką - zdjęcia pomocnicze powyżej. Dodatkowo wierzch rolady zdobimy keksami śmietany, które oprószamy obficie sypką kawą cappuccino a następnie bakaliami białą czekoladą.
Roladę ponownie schładzamy przez 30 minut w lodówce.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 04/11/2016
comments powered by Disqus