Rolada jabłkowa
Pyszna, lekka i do tego jabłkowa rolada. Nic nadzwyczajnego ale gdy ją oprószymy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem i dodatkowo udekorujemy śmietanką.... mniam





Składniki na blaszkę o wymiarach 30 x 40 cm.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.
Składniki na biszkopt:
- 7 sztuk białek (z jajek wielkości- m)
- 2 żółtka surowe
- 4 łyżki "kopiaste" mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki "kopiaste" mąki pszennej / tortowej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 20 g proszku do pieczenia
- 1 łyżka mielonego cynamonu
Białka wlewamy do miski i ubijamy je na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier puder ( po jednej łyżce) - ubijamy. Następnie dodajemy żółtka i dokładnie łączymy składniki. Mikser zamieniamy na łyżkę drewnianą.
Do powstałej masy jajecznej dodajemy stopniowo przesiane mąki z cynamonem i proszkiem do pieczenia - delikatnie mieszamy masę.
Gotowy surowy biszkopt przelewamy do formy i pieczemy go w 150-160 stopniach Celsjusza przez 20-25 minut - do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto umieszczamy na suchej, czystej ścierce i zwijamy w rulon dłuższą stroną.
Zwinięte ciasto pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Składniki na masę:
- 700 g masy / powideł jabłkowych
- 2 zielone sypkie galaretki
Powidła jabłkowe można również uzyskać z 1,5 kg jabłek zagotowanych z 1 szklanką wody + 1 szklanka cukru kryształu
Do rondla przekładamy powidła jabłkowe i dodajemy do nich sypkie galaretki. Składniki przesmażamy na małym palniku przez 10 minut. Gotową masę ściągamy z palnika i pozostawiamy do przestygnięcia.
Do ozdoby:
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1 opakowanie śmietany " śnieżka"
- 1 łyżka cukru pudru
Do miski przekładamy jogurt naturalny i dodajemy do niego "śnieżkę". Składniki ubijamy przez około 5 minut na jednolitą, zbitą (zwartą) masę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder , który dobrze łączymy ze śmietanką.
Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego, zakończonego końcówką w dowolnym kształcie.
Dodatkowo:
- 1 jabłko
- 1 łyżka mielonego cynamonu
- 4 łyżki cukru pudru
W niewielkiej misce mieszamy cynamon z cukrem pudrem.
Jabłko myjemy , suszymy, wyrajamy z niego gniazdo i kroimy na cienkie plasterki. Plasterki przekrawamy na pół.
Wykonanie:
Letnie ciasto biszkoptowe delikatnie rozwijamy na papierze do pieczenia. Faszerujemy je masę jabłkową . Następnie za pomocą papieru do pieczenia ciasto zwijamy w rulon. Zwinięte a zarazem zapakowane w papier do pieczenia, ciasto wkładamy na 2-3 godziny do lodówki. Po upływie podanego czasu ciasto wyciągamy z lodówki i rozwijamy je z papieru. Ciasto posypujemy mieszanka cukru pudru i cynamonu. Na sam koniec, za pomocą rękawa cukierniczego zdobimy je śmietaną kremówką i ćwiartkami jabłka.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 29/06/2013
comments powered by Disqus