Rolada czarno - biała
To ciasto jest idealne dla osób które nie posiadają piekarnika. Kokos połączony z herbatnikami i kakaem tworzy niespotykaną kompozycję smaku.





Przepis na ciasto:
- 100 g miękkiego masła
- 125 g miękkiej margaryny
- 1 szklanka cukru pudru
- 150 g wiórek kokosowych
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- 1/2 szklanki letniej wody
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 150 g herbatników
- 2 łyżki likieru kokosowego ( nie koniecznie)
Wykonanie:
W misce umieszczamy miękkie masło, margarynę oraz 1/2 szklanki cukru pudru. Produkty należy ze sobą zmiksować na puszystą masę. Następnie dodajemy do powstałej masy wiórki kokosowe, sok z cytryny oraz likier kokosowy. Jeszcze raz wszystko miksujemy ze sobą w celu połączenia się składników. Powstałą masę wkładamy na godzinę do lodówki.
Herbatniki przekładamy do woreczka śniadaniowego i za pomocą wałka rozdrabniamy je. Po podrobieniu przesypujemy je do miski do której dodajemy 1/2 szklanki cukru pudru, 3 łyżki kakao oraz letnią wodę. Za pomocą łyżki drewnianej łączymy ze sobą składniki.
Na folii aluminiowej rozkładamy powstałą masę z herbatników na grubość około 2-3 mm. W taki sposób by utworzyła prostokąt. Wyciągamy z lodówki masę kokosową i równomiernie rozkładamy ją na podstawie herbatnikowej. Zwilżamy ręce wodą i delikatnie zwijamy roladę zaczynając od dłuższej strony prostokąta. Po zwinięciu ciasta w rulon owijamy go folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na 2 godziny by stwardniało.
Po upłynięciu czasu kroimy w plastry i podajemy.
Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce.
Smacznego
Data publikacji: 05/11/2012
comments powered by Disqus