Rolada borówkowa
Dziś podaję pyszne biszkoptowe ciasto które otula jagodową masę, z dodatkiem kremówki, bezy i świeżych jagód leśnych.





Blacha o wymiarach 36 cm x 20 cm.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Piekarnik włączamy od nagrzania.
Przepis na biszkopt:
- 3 duże jajka
- 5 łyżek cukru pudru
- 3 duże kopiate łyżki mąki pszennej / tortowej
- 3 duże kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Żółtka wbijamy do miski i wsypujemy do nich cukier puder. Miksujemy do powstania jednolitej, złotej masy. Mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia przesiewamy ze sobą. W drugiej misce ubijamy pianę ze szczyptą soli na sztywno. Uważamy przy tym żeby nie przebić piany. Zmniejszamy obroty miksera na najniższe i powoli, stopniowo wlewamy ubite żółtka z cukrem. Po połączeniu się składników wyłączamy mikser. Do powstałej masy stopniowo dosypujemy przesiane suche składniki i delikatnie mieszamy (!!!) łyżką drewnianą. Po połączeniu się wszystkich składników masę przelewamy do blachy.
Biszkopt pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 15 minut (złoty kolor) (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia: termoobieg).
Po upieczeniu ciasto umieszczamy na suchej, czystej ścierce i zwijamy w rulon dłuższą stroną.
Składniki na masę jagodową:
- 250 g dżemu borówkowego
- 150 g miękkiego masła
Do miski przekładamy miękkie masło i ucieramy je na puch. Do utartego tłuszczu stopniowo dodajemy dżem jagodowy i dokładnie rozcieramy składniki.
Dodatkowo:
- 200 ml śmietany kremówki 30-36% do ciast i deserów
- 1 łyżka cukru pudru
- 50 g białych bez
- 100 g jagód leśnych lub borówek amerykańskich
Jagody myjemy i suszymy je na ręczniku papierowym.
Do miski wlewamy zimną śmietanę kremówkę, która ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietany dodajemy cukier puder i ponownie przez chwilę miksujemy.
Bezy kruszymy na większe kawałki.
Wykonanie:
Rozwijamy biszkopt. Umieszczamy go na dwóch arkuszach papieru do pieczenia i smarujemy masą owocową. Biszkopt z farszem zwijamy zaczynając od krótszego boku. Ciasto zwijamy pomagając sobie papierem do pieczenia, tzn. zwijamy go razem z papierem który odsuwamy od ciasta w momencie z tyknięcia się go z masą. Zwiniętą roladę zwijamy w papier do pieczenia i umieszczamy w lodówce na 2 godziny.
Po upływie podanego czasu ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z papieru i smarujemy jego wierzch śmietaną kremówką. Wierzch rolady posypujemy pokruszoną biała bezą i jagodami.
Roladę ponownie schładzamy przez 30 minut w lodówce.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 25/07/2015
comments powered by Disqus