Rogaliki ziemniaczane z makiem i orzechami

Ciasto na ziemniakach to idealne połączenie z masą makową i orzechową. Polecam jeśli nie mamy co zrobić z nadmiarem ugotowanych ziemniaków. Oczywiście farsz orzechowo - makowy możemy zastąpić ulubioną marmoladą ale ja już czuje zapach świąt i dlatego taka moja dzisiejsza propozycja.

Ocena:
1 5

Składniki na 36 sztuk.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 250 g ugotowanych dzień wcześniej ziemniaków
  • 125 g cukru pudru
  • 2 całe jajka (wielkość M)
  • 400 g mąki pszennej/ tortowej typu 550
  • 60 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ugotowane, zimne ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa lub miażdżymy je praską do ziemniaków (250 g).


Składniki na nadzienie orzechowe:
  • 150 g zmielonych orzechów laskowych lub włoskich
  • 2 łyżki likieru orzechowego
  • 6 łyżek gorącego mleka
  • 1 łyżka cukru pudru

Do miski wsypujemy zmielone orzechy i dodajemy do nich cukier puder, likier oraz mleko. Dokładnie łączymy ze sobą składniki. Masę pozostawiamy na 30 minut by napęczniała.


Składniki na masę makową:
  • 150 g zmielonego maku
  • 6 łyżek mleka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki zmielonej drobno bułki tartej

Do miski wsypujemy zmielony mak ii dodajemy do niego cukier puder, bułkę tartą oraz mleko. Dokładnie łączymy ze sobą składniki. Masę pozostawiamy na 30 minut by napęczniała.


Do ozdoby:
  • 200 g białej czekolady
  • 1 surowe białko

Białko wlewamy do niewielkiej miseczki i lekko je podbijamy.

Białą czekoladę łamiemy w bardzo małe kawałki, które przekładamy do szklanej lub metalowej miseczki. Miseczkę umieszczamy we wrzącej wodzie (ale tak by woda nie wlała się nam do czekolady) i w ten sposób rozpuszczamy czekoladę. Nie zapominamy o jej mieszaniu.

Czekoladę rozpuszczamy dopiero gdy nasze rogaliki są już upieczone i przestudzone.


Wykonanie:

Do miski wkładamy zmiażdżone ziemniaki i dodajemy do nich cukier puder oraz wbijamy jajka. Za pomocą miksera łączymy składniki na jednolitą, gładką masę.

Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Do sypkich składników dodajemy masę ziemniaczaną i masło. Chwilę siekamy nożem składniki a następni dłońmi wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy miską na 20 minut by "wypoczęło".

Po upływie podanego czasu ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część wałkujemy na lekko oprószonej mąką stolnicy na okrąg o grubości 3-4 mm. Okrąg dzielimy na 12 trójkątów (ciasto kroimy jak pizze). Na każdy trójkąt nakładamy cienka warstwę masy makowej i orzechowej- zdjęcia pomocnicze powyżej. Następnie zwijamy ciasto w rulon, zaczynając od jego dłuższej strony, po czym nadajemy u kształt rogala- zdjęcia powyżej.

Każdy surowy rogalik układamy na blaszce, smarujemy je z wierzchu roztrzepanym białkiem.

Rogale pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez 15-20 minut - na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu rogaliki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestudzenia.

Zimne rogaliki polewamy z wierzchu biała czekoladą i pozostawiamy je na 30 minut by czekolada zastygła na nich.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 13/11/2014


comments powered by Disqus