Rogaliki z orzechów laskowych

Niesamowicie kruche i do tego orzechowe rogaliki, umoczone w gorzkiej czekoladzie. Nadmiar orzechów do tego laskowych, nikomu jeszcze nie zaszkodził a jedynie pomaga :-).

Ocena:
1 5

Składniki na 2 blachy do pieczenia.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na kruche ciasto:
  • 200 g mąki krupczatki
  • 2 surowe żółtka
  • 35 g cukru pudru
  • 140 g twardej , dobrej margaryny
  • 40 g zmielonych na pył orzechów laskowych

Dodatkowo:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki mleka
  • 1 surowe białko
  • 300 g grubo posiekanych orzechów laskowych

Do niewielkiego rondelka przekładamy miękkie masło, mleko i drobno połamaną czekoladę. Rondelek ze składnikami umieszczamy na najmniejszym palniku i na bardzo małym ogniu doprowadzamy do roztopienia się a następnie połączenia się składników ( nie zapominamy o mieszaniu składników podczas procesu). Powstała polewę czekoladową ściągamy z palnika i pozostawiamy do lekkiego przestudzenia.

Do niewielkiej miseczki wlewamy białko i lekko je podbijamy.


Wykonanie:

Na stolnicę przesiewamy mąkę i dodajemy do niej margarynę, cukier puder, zmielone orzechy laskowe oraz surowe żółtka. Za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż zaczną tworzyć się nam duże grudki. Następnie odkładamy nóż na bok i dłońmi szybko zarabiamy jednolite, gładkie ciasto. Wyrobione ciasto owijamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy na 1-2 godzin do lodówki.

Po upływie podanego czasu ciasto wykładamy z lodówki , odwijamy z folii i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na płat o grubości 5-6 mm. Z ciasta, za pomocą szklanki wycinamy okręgi a następnie za pomocą półokrągłej foremki ,począwszy od brzegu dużego okręgu, kolejne koło. Dzięki temu uzyskujemy półksiężyce/ rogaliki.

Surowe rogaliki, tylko z jednej strony, zamaczamy w lekko roztrzepanym białku a następnie posypujemy je grubo posiekanymi orzechami laskowymi.

Surowe ciastka układamy na blaszce i pieczemy je w 180 stopniach Celsjusza przez 8 minut - na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia: termoobieg). Upieczone ciastka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Rogaliki dodatkowo zdobimy - ich oba końce moczymy w roztopionej czekoladzie. Ozdobione czekoladą rogaliki układamy na kratce by czekolada na nich zastygła.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 28/10/2014


comments powered by Disqus