Rogaliki z mąki pełnoziarnistej
Mięciutkie, pachnące, lekko słodkie po prostu niezastąpione przy śniadaniu.





Składniki na 8-10 sztuk.
Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki:
- 490 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
- 10 g mąki żytniej typ 720
- 18 g świeżych drożdży
- 50 g cukru
- 30 g roztopionego masła
- 100 g letniego mleka
- 180 g letniej wody
- 1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
- 1 jajko
Jajko wbijamy do miseczki i lekko je podbijamy.
Wykonanie:
Drożdże kruszymy do miski i zasypujemy je cukrem, pozostawiając je do rozpuszczenia.
Do miski w której rozpuściły się nam już drożdże przesiewamy oba rodzaje mąk i dodajemy do nich sól, roztopione masło, mleko i wodę Z podanych składników wyrabiamy gęste i elastyczne ciasto (ręcznie około 10 minut).
Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy czystą, suchą ścierką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę, lub do czasu gdy ciasto podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko oprószoną mąką stolnicę, chwile je zarabiamy a następnie dzielimy na 8-10 równych części. Każda część wałkujemy na owalny placek o długości mniej więcej 25 cm, i zwijamy go w rulon, zakręcając końce w kształt rogala - zdjęcia pomocnicze powyżej.
Uformowane rogale układamy na wcześniej przygotowanych blaszkach do pieczenia, przykrywamy je czystą, suchą ścierką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut.
Wyrośnięte rogale smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez około 25 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia: góra-dół). Po upieczeniu rogale wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 11/08/2016
comments powered by Disqus