Rogaliki z kawałkami orzecha włoskiego

Szybkie do zrobienia, niesamowicie kruche, oblane lukrem a co najważniejsze bardzo smaczne.

Ocena:
1 5

Składniki na blaszkę do pieczenia.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

Średnio nagrzewamy piekarnik przed pieczeniem.


Składniki:
  • 125 g margaryny
  • 2 żółtka
  • 100 g cukru pudru
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na stolnicy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, żółtka, margarynę oraz orzechy. Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Formujemy z niego rogaliki - wałki o długości 7 cm i grubości 1 -1,5 cm. Rogaliki układamy na blaszce do pieczenia.

Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 10-15 minut na złoty kolor. Czas pieczenia ciastek jest uzależniony od ich grubości.

Upieczone rogaliki odstawiamy do przestygnięcia.


Do ozdoby:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2-3 łyżek wody
  • 4 łyżki zmielonych / startych orzechów włoskich

W niewielkiej misce łączymy ze sobą cukier puder i wodę na jednolity , gładki lukier.


Wykonanie:

Zimne rogaliki moczymy w lukrze i zdobimy ich końcówki w starych orzechach . Odstawiamy na papierze do pieczenia na 30 minut by lukier dobrze zastygł na ciastkach.

Smacznego


Data publikacji: 27/05/2013


comments powered by Disqus