Rogaliki z jogobellą
Każdy wie, że najważniejsze jest śniadanie, pożywne, zdrowe śniadanie. I takie dziś zaproponowałam kolegom i koleżankom mojego syna. Pyszne, puszyste, delikatne rogaliki pszenne a do tego nie ziemsko smaczne, urozmaicone, owocowe, z wszelakiego rodzaju ziarnami jogurty Jogobella musli, Jogobella 8 zbóż i Jogobella breakfast. Rogaliki upiekłam własnoręcznie, przy okazji testując przepis i połączyłam je niezastąpionymi (jak dla mnie i mojej rodziny) jogurtami. Taki niesamowicie zdrowy zestaw poddałam pod ocenę niezależnemu, szczeremu aż do bólu, fascynującemu jury, którymi były dzieciaki w wieku 6 lat. Bo to one wiedzą co najlepsze dla nich. I powiedziały że to było pyyyyszne. Niesamowita #porcjaradosci! .





Składniki na 32 sztuki.
Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na rogaliki:
- 1,2 kg mąki pszennej typ 650
- 720 g wody
- 50 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki kandyzowanego cukru
- 2 łyżeczki soli
- 100 g oliwy z oliwek
Dodatkowo:
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżeczki letniej wody
- 5-6 łyżek sypkiego maku
- 8 sztuk Jogobelli 8 zbóż
- 8 sztuk Jogobelli musli
- 8 sztuk Jogobelli breakfast
W miseczce łączymy wodę wraz z miodem.
Wykonanie:
Do miski wlewamy całą wodę i rozpuszczamy w niej drożdże wraz z cukrem kandyzowanym. Następnie dodajemy 500 g przesianej mąki pszennej i mieszamy. Powstały zaczyn przykrywamy czystą, suchą ścierką i odstawiamy do podwojenia swojej objętości (około 20 minut). Następnie do zaczynu dodajemy pozostałą część przesianej mąki wraz z solą i za pomocą łyżki drewnianej czy też miksera z hakiem chlebowym wyrabiamy ciasto. Gdy składniki się nam połączą wlewamy oliwę z oliwek i wyrabiamy gładkie, elastyczne, miękkie ciasto. Wyrobione ciasto ponownie przykrywamy suchą, czystą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce by wyrosło (na około 1 godzinę).
Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko oprószona mąką stolnicę, chwile zarabiamy a następnie dzielimy na 4 części. Każdą część wałkujemy na okrąg o grubości około 1 cm i dzielimy na 8 części (trójkątów - tak jak pizze). Każdy trójkąt zwijamy w rulon - zdjęcia pomocnicze powyżej.
Rogale przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około 30 minut, lub do czasu gdy wyraźnie urosną.
Wyrośnięte rogale smarujemy wodą zmieszaną z miodem i posypujemy makiem.
Surowe rogaliki pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 20 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).
Po upieczeniu rogale wykładamy z piekarnika, pozostawiamy do przestygnięcia a potem zjadamy z jogurtami Jogobella musli, 8 zbóż i breakfast.
Smacznego
Data publikacji: 24/09/2016
comments powered by Disqus