Rogaliki wiedeńskie z marmoladą i orzechami

Po prostu te rogaliki są pyszne. Tak można je opisać jednym zdaniem. Szczerze zachęcam do ich zrobienia i zjedzenia.

Ocena:
1 5

Składniki na 2 blaszki do pieczenia.

Blaszki wykładamy papierem do pieczenia.

Średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 200 g mąki pszennej / tortowej
  • 150 g masła
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany

Składniki na farsz:
  • 200 g marmolady
  • 80 g orzechów włoskich

Orzechy siekamy na nie duże kawałeczki.


Dodatkowo:
  • 1 jajko

Jajko wbijamy do miski i lekko podbijamy.


Wykonanie:

Mąkę przesiewamy na stolnicę i dodajemy do niej masło oraz śmietanę. Z podanych składników zarabiamy gładkie, jednolite ciasto. Ciasto formujemy na kształt kuli, którą owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki. Po upływie podanego czasu , ciasto wyciągamy z lodówki , odwijamy z folii i dzielimy na 4 części. Każdą część ciasta wałkujemy na okrąg o grubości 3 mm. Okrąg dzielimy na 12 ćwiartek. Na każdą ćwiartkę kładziemy po łyżeczce marmolady / dżemu , który rozsmarowujemy (zdjęcie poniżej). Następnie dżem / marmoladę posypujemy 1 łyżeczką posiekanych orzechów. Trójkąty zwijamy w rożki (zaczynając od dłuższej części rożka).

Rogaliki układamy na blaszce do pieczenia i za pomocą pędzla smarujemy je dokładnie białkiem.

Tak przygotowane rogaliki pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 10-15 minut- na złoto-brązowy kolor. Po upieczeniu rogaliki wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia. Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 03/07/2013


comments powered by Disqus