Rogaliki wiedeńskie z marmoladą i orzechami
Po prostu te rogaliki są pyszne. Tak można je opisać jednym zdaniem. Szczerze zachęcam do ich zrobienia i zjedzenia.





Składniki na 2 blaszki do pieczenia.
Blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
Średnio nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki pszennej / tortowej
- 150 g masła
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
Składniki na farsz:
- 200 g marmolady
- 80 g orzechów włoskich
Orzechy siekamy na nie duże kawałeczki.
Dodatkowo:
- 1 jajko
Jajko wbijamy do miski i lekko podbijamy.
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę i dodajemy do niej masło oraz śmietanę. Z podanych składników zarabiamy gładkie, jednolite ciasto. Ciasto formujemy na kształt kuli, którą owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki. Po upływie podanego czasu , ciasto wyciągamy z lodówki , odwijamy z folii i dzielimy na 4 części. Każdą część ciasta wałkujemy na okrąg o grubości 3 mm. Okrąg dzielimy na 12 ćwiartek. Na każdą ćwiartkę kładziemy po łyżeczce marmolady / dżemu , który rozsmarowujemy (zdjęcie poniżej). Następnie dżem / marmoladę posypujemy 1 łyżeczką posiekanych orzechów. Trójkąty zwijamy w rożki (zaczynając od dłuższej części rożka).
Rogaliki układamy na blaszce do pieczenia i za pomocą pędzla smarujemy je dokładnie białkiem.
Tak przygotowane rogaliki pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 10-15 minut- na złoto-brązowy kolor. Po upieczeniu rogaliki wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia. Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 03/07/2013
comments powered by Disqus