Rogaliki śniadaniowe
Jak zachęcić małego Łobuza do zjedzenia żółtego sera? po prostu zaserwować mu go w rogaliku i dodać do tego ulubione salami - frajda bo ser się ciągnie, bo jest niespodzianka no i przede wszystkim zdrowo. Nam rogaliki zasmakowały z dodatkiem musztardy - a Wam?.





Składniki na 24 sztuki.
Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem średnio nagrzać piekarnik.
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej typ 550
- 65 g miękkiego masła
- 170 ml letniego mleka
- 25 d świeżych drożdży
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 całe, surowe jajko (wielkość L)
- 3 płaskie łyżeczki cukru kryształu
- 1/2 łyżeczka soli
Dodatkowo:
- 100 g salami (w plasterkach)
- 200 g sera żółtego (w plasterkach)
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki majonezu
- 1 surowe białko
- 3 - 4 łyżki suchego maku
Majonez i musztardę mieszamy ze sobą w niewielkiej misce.
Białko wlewamy do niewielkiej miski i lekko podbijamy.
Wykonanie:
Do wysokiego kubka wlewamy 100 ml letniego mleko , do którego dodajemy rozdrobnione drożdże, jedną łyżeczkę cukru kryształu i 2 łyżki mąki. Składniki łączymy ze sobą na jednolitą masę. Powstały zaczyn przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien podwoić swoja objętość.
Jajo wbijamy do miski, dodajemy miękki tłuszcz (masło), jogurt naturalny, 2 łyżeczki cukru, miksujemy. Na stolnicy przesiewamy mąkę do której wlewamy 70 ml mleka, zaczyn, sól i utartą masę. Wyrabiamy ciasto tak długo aż odklei się nam od ręki (ja wyrabiałam je 20 minut). Wyrobione ciasto wkładamy do miski i przykrywamy suchą, czysta ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło swą objętość.
Gdy mamy już wyrośnięte ciasto, wyciągamy je z miski, ponownie zarabiamy, dzielimy na pół a następnie każdą połówkę wałkujemy na prostokątny/ kwadratowy placek o grubości ok. 1 cm. Płat ciasta dzielimy na równych 12 części (w zależności jak duże chcemy rogale), na każdym trójkącie rozkładamy ser żółty, salami oraz musztardę i majonez. Następnie trójkąty zwijamy w rogal - zdjęcia pomocnicze powyżej.
Każdy rogal z wierzchu smarujemy rozbełtanym białkiem, posypujemy makiem i układamy w dość sporych odstępach na blasze do pieczenia. Surowe rogale pozostawiamy w ciepłym miejscu na 1-2 godziny by podrosły.
Wyrośnięte rogale pieczemy 150 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut, aż ładnie się nam zarumienią (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół).
Po upieczeniu rogale wykładamy z piekarnika, pozostawiamy do przestygnięcia. Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 02/08/2015
comments powered by Disqus