Rogaliki śniadaniowe

Jak zachęcić małego Łobuza do zjedzenia żółtego sera? po prostu zaserwować mu go w rogaliku i dodać do tego ulubione salami - frajda bo ser się ciągnie, bo jest niespodzianka no i przede wszystkim zdrowo. Nam rogaliki zasmakowały z dodatkiem musztardy - a Wam?.

Ocena:
1 5

Składniki na 24 sztuki.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzać piekarnik.


Składniki na ciasto drożdżowe:
  • 500 g mąki pszennej typ 550
  • 65 g miękkiego masła
  • 170 ml letniego mleka
  • 25 d świeżych drożdży
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 całe, surowe jajko (wielkość L)
  • 3 płaskie łyżeczki cukru kryształu
  • 1/2 łyżeczka soli

Dodatkowo:
  • 100 g salami (w plasterkach)
  • 200 g sera żółtego (w plasterkach)
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 surowe białko
  • 3 - 4 łyżki suchego maku

Majonez i musztardę mieszamy ze sobą w niewielkiej misce.

Białko wlewamy do niewielkiej miski i lekko podbijamy.


Wykonanie:

Do wysokiego kubka wlewamy 100 ml letniego mleko , do którego dodajemy rozdrobnione drożdże, jedną łyżeczkę cukru kryształu i 2 łyżki mąki. Składniki łączymy ze sobą na jednolitą masę. Powstały zaczyn przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien podwoić swoja objętość.

Jajo wbijamy do miski, dodajemy miękki tłuszcz (masło), jogurt naturalny, 2 łyżeczki cukru, miksujemy. Na stolnicy przesiewamy mąkę do której wlewamy 70 ml mleka, zaczyn, sól i utartą masę. Wyrabiamy ciasto tak długo aż odklei się nam od ręki (ja wyrabiałam je 20 minut). Wyrobione ciasto wkładamy do miski i przykrywamy suchą, czysta ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło swą objętość.

Gdy mamy już wyrośnięte ciasto, wyciągamy je z miski, ponownie zarabiamy, dzielimy na pół a następnie każdą połówkę wałkujemy na prostokątny/ kwadratowy placek o grubości ok. 1 cm. Płat ciasta dzielimy na równych 12 części (w zależności jak duże chcemy rogale), na każdym trójkącie rozkładamy ser żółty, salami oraz musztardę i majonez. Następnie trójkąty zwijamy w rogal - zdjęcia pomocnicze powyżej.

Każdy rogal z wierzchu smarujemy rozbełtanym białkiem, posypujemy makiem i układamy w dość sporych odstępach na blasze do pieczenia. Surowe rogale pozostawiamy w ciepłym miejscu na 1-2 godziny by podrosły.

Wyrośnięte rogale pieczemy 150 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut, aż ładnie się nam zarumienią (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół).

Po upieczeniu rogale wykładamy z piekarnika, pozostawiamy do przestygnięcia. Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 02/08/2015


comments powered by Disqus