Rogaliki półkruche z miodem i sezamem
Pyszne kruche ciasto uformowane na kształt rogalika. Na dodatek otulone miodem i obsypane sezamem. Szybko i pysznie.





Składniki na 3 blachy.
Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto półkruche:
- 200 g margaryny lub masła
- 1 surowe żółtko
- 1 całe jajko
- 400 g mąki pszennej / tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 130 g cukru pudru
- 2,5 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
Dodatkowo:
- 4 łyżki letniej wody
- 2 duże łyżki miodu
- 1/2 szklanka złotego sezamu
Do niewielkiej miseczki wlewamy letnią wodę i miód. Składniki dokładnie łączymy ze sobą.
Do osobnej miseczki wsypujemy złoty sezam.
Wykonanie:
Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Do mąki dodajemy tłuszcz, jajko, żółtko, śmietanę i cukier puder. Za pomocą noża siekamy składniki , tak długo aż powstaną nam większe granulki. Odkładamy nóż na bok i za pomocą dłoni zarabiamy szybko ciasto. Zarobione ciasto owijamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy je na 1,5 - 2 godzin do lodówki.
Po upływie podanego czasu surowe ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je dłońmi na grubość 5 mm. Wałki tniemy nożem na długość 8 cm. Każdy wałeczek formujemy na kształt litery "U" / w podkowę.
Surowe rogale układamy na blaszce ( zachowujemy spory odstęp bo ciastka podczas pieczenia nam urosną). Wierzch każdej podkowy smarujemy mieszanką powstała na bazie wody i miodu oraz posypujemy sezamem.
Surowe rogale pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 8-10 minut, na złoty kolor ( piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczenie ciastka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 30/07/2014
comments powered by Disqus