Rogaliki półkruche z miodem i sezamem

Pyszne kruche ciasto uformowane na kształt rogalika. Na dodatek otulone miodem i obsypane sezamem. Szybko i pysznie.

Ocena:
1 5

Składniki na 3 blachy.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto półkruche:
  • 200 g margaryny lub masła
  • 1 surowe żółtko
  • 1 całe jajko
  • 400 g mąki pszennej / tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 130 g cukru pudru
  • 2,5 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany

Dodatkowo:
  • 4 łyżki letniej wody
  • 2 duże łyżki miodu
  • 1/2 szklanka złotego sezamu

Do niewielkiej miseczki wlewamy letnią wodę i miód. Składniki dokładnie łączymy ze sobą.

Do osobnej miseczki wsypujemy złoty sezam.


Wykonanie:

Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Do mąki dodajemy tłuszcz, jajko, żółtko, śmietanę i cukier puder. Za pomocą noża siekamy składniki , tak długo aż powstaną nam większe granulki. Odkładamy nóż na bok i za pomocą dłoni zarabiamy szybko ciasto. Zarobione ciasto owijamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy je na 1,5 - 2 godzin do lodówki.

Po upływie podanego czasu surowe ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je dłońmi na grubość 5 mm. Wałki tniemy nożem na długość 8 cm. Każdy wałeczek formujemy na kształt litery "U" / w podkowę.

Surowe rogale układamy na blaszce ( zachowujemy spory odstęp bo ciastka podczas pieczenia nam urosną). Wierzch każdej podkowy smarujemy mieszanką powstała na bazie wody i miodu oraz posypujemy sezamem.

Surowe rogale pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 8-10 minut, na złoty kolor ( piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczenie ciastka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 30/07/2014


comments powered by Disqus