Rogaliki półfrancuskie z dżemem agrestowym
Najlepsze jest domowe ciasto półfrancuskie , a gdy je jeszcze podamy z domowym dżemem agrestowym .... u mnie dżem pyyyyszny bo od mamy :)





Składniki na 2-3 blaszki ciastek.
Blaszki należy wyłożyć papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy mocno piekarnik.
Składniki na ciasto półfrancuskie śmietanowe:
- 3 szklanki mąki pszennej / tortowej
- 1 szklanka kwaśnej śmietany ( użyłam 18%)
- 250 g masła
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru pudru
Na stolnicę przesiewamy mąkę do której dodajemy szczyptę soli, cukier puder, tłuszcz oraz kwaśną śmietanę. Składniki siekamy ze sobą aż zaczną się nam łączyć. Następnie odkładamy nóż i zarabiamy energicznie ciasto w kulę. Ciasto przekładamy do miski i odstawiamy na 3-4 godziny w zimne miejsce ( do lodówki).
Dodatkowo:
- 250 g gęstej marmolady / dżemu agrestowego
- 3 łyżki rodzynek
- 5-6 łyżek cukru pudru
- 1 surowe białko
Białko wlewamy do miseczki i lekko podbijamy.
Wykonanie:
Po upływie 3-4 godzin wykładamy ciasto, odwijamy z folii i wałkujemy na lekko podsypanej mąka stolnicy , na łat ciasta o grubości 4-5 mm. Płat ciasta dzielimy na prostokąty o wymiarach 7 cm x 5 cm. Na każdy prostokącie , na dłuższym jego boku , robimy 3 nacięcia - zdjęcia pomocnicze powyżej. Każdy nacięty prostokąt smarujemy białkiem a następnie na dłuższym, nie naciętym boku prostokąta nakładamy dżem i rodzynki . Ciastko zwijamy w rulon ( zaczynając od boku na którym mamy nałożony dżem).
Zwiniętym , surowym rulonom nadajemy kształt rogalika .
Surowe rogaliki układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy je w 200-220 stopniach Celsjusza przez 15-20 minut - na złoty kolor ( piekarnik elektryczny , funkcja termoobieg).
Rogaliki wykładamy z piekarnika i jeszcze ciepłe ściągamy z blaszki.
Letnie rogaliki posypujemy cukrem pudrem. Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 01/01/2014
comments powered by Disqus