Rogaliki półfrancuskie z budyniem czekoladowym
Rogaliki te powstają na bazie ciasta pół francuskiego śmietanowego....





Składniki na 48 sztuki rogalików.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Mocno nagrzewamy piekarnik przed pieczeniem.
Składniki na ciasto półfrancuskie śmietanowe:
- 350 g mąki pszennej / tortowej
- 220 g margaryny lub masła
- 1 całe jajko
- 2 żółtka
- 5 dużych łyżek kwaśnej śmietany
Na stolnicę przesiewamy mąkę do której dodajemy tłuszcz, jajko , żółtka oraz kwaśną śmietanę. Składniki siekamy ze sobą aż zaczną się nam łączyć. Następnie odkładamy nóż i zarabiamy energicznie ciasto w kulę. Ciasto przekładamy do miski i odstawiamy na 3-4 godziny w zimne miejsce ( do lodówki).
Składniki na nadzienie:
- 200 ml mleka
- 1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru ( 40 g)
- 2 łyżki cukru kryształu
Do kubka wlewamy 50 ml mleka i dodajemy do niego sypki budyń oraz cukier. Energicznie mieszamy składniki tak długo aż powstanie nam jednolita masa. Do rondelka wlewamy 150 ml mleka i wstawiamy je na palnik. Mleko doprowadzamy do zagotowania. A następnie wlewamy do niego rozrobiony sypki budyń. Powstały budyń gotujemy przez około 5 minut, cały czas mieszając by nie przywarł nam do dna rondla. Ugotowany budyń ściągamy z palnika, przykrywamy pokrywką / talerzykiem i odstawiamy do przestygnięcia.
Składniki na lukier śmietanowy na surowo:
- 250 g cukru pudru
- 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany (18%)
Do miski kamionkowej wsypujemy cukier i dodajemy do niego śmietanę. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki tak długo , aż pojawią się banieczki z powietrzem.
Dodatkowo:
- 30 g posypki czekoladowej cukrowej
Wykonanie:
Po upływie 3-4 godzin wyciągamy ciasto z lodówki. Ciasto dzielimy na 8 równych części. Stolnicę lekko podsypujemy mąką i każdą część ciasta wałkujemy na okrąg grubości 4-5 mm (aby wyciąć ładny okrąg używamy dużej pokrywki , za pomocą której wycinamy ciasto. Dzięki temu zabiegowi mamy równe trójkąty). Okrąg dzielimy 8 części. Na każdą część nakładamy po łyżeczce (małej) zimnego budyniu. Trójkąt z farszem zwijamy w rogalik (zdjęcie poniżej).
Rogaliki układamy na blaszce do pieczenia. Surowe rogaliki pieczemy w 200-220 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut ( na złoty kolor - piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu ciasteczka wykładamy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.
Zimne, upieczone rogaliki delikatnie polewamy lukrem i dodatkowo posypujemy posypką czekoladową lukrową.
Podajemy.
Smacznego
Przydatne linki:
http://ciasteczkowy-potwor.pl/lukier-smietanowy-na-surowo
Data publikacji: 11/06/2014
comments powered by Disqus