Rogaliki półfrancuskie serowe z marmoladą
Proponuje zrobić rogaliki z ciasta półfrancuskiego serowego z marmoladą. Palce lizać...





Składniki na dwie blaszki do pieczenia.
Blaszki należy wyłożyć papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem nagrzewamy dość dobrze piekarnik.
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej / tortowej
- 250 g margaryny
- 250 g sera białego półtłustego
- 1 jajko (wielkość s lub m - ale nie większe)
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
W misce ucieramy ser z cukrem na jednolitą masę. Do utartej masy dodajemy całe jajko i łączymy ze sobą składniki. Na stolnicy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Do sypkich składników dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę oraz masę serową. Z podanych składników wyrabiamy ciasto - siekamy je nożem do momentu aż zacznie się formować w kulę, wtedy ręką zataczamy je parę razy. Ciasto przekładamy na godzinę do lodówki.
Uwaga:
może się nam wydawać, że ciasto potrzebuje więcej mąki ale jej nie dosypujemy.
Farsz:
- 200 g twardej marmolady dowolnego smaku
Dodatkowo:
- 4 opakowania cukru wanilianowego
Cukier wanilianowy mielimy na pył za pomocą młynka do kawy.
Wykonanie:
Po upływie podanego czasu ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy je na 5 części. Z każdej części formujemy okrąg, tak by grubość ciasta miała tak około 3 mm. Okrąg dzielimy na 12-16 części - trójkątów (podział jest zależny od tego jak duże chcemy rogaliki). Na każdy trójkąt nakładamy około jednej łyżeczki twardej marmolady i zwijamy je.
Rogaliki układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy je w 200 - 220 stopniach Celsjusza przez około 10-12 minut ( funkcja piekarnika termoobieg, piekarnik elektryczny). Rogaliki mają się upiec na złoty kolor.
Po upieczeniu wykładamy je z piekarnika i mocno oprószamy cukrem wanilianowym.
Smacznego
Data publikacji: 26/08/2013
comments powered by Disqus