Rogaliki orzechowe
Szybkie w wykonaniu a do tego smaczne, takie właśnie są rogaliki z mielonymi orzechami włoskimi. Dodatkowo smak podkreśliłam oprószając je cukrem pudrem.





Składniki na jedną blaszkę do pieczenia.
Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
Składniki:
- 150 g mąki pszennej / tortowej
- 125 g masła
- 100 g cukru pudru
- 100 g mielonych orzechów włoskich
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do ozdoby:
- 2 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Na stolnicy przesypujemy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier puder. Do suchych składników dodajemy mielone orzechy, cukier waniliowy, masło oraz żółtka. Z podanych składników wyrabiamy jednolitą masę. Z ciasta formujemy wałki o grubości 1 cm i długości 5 cm ( najlepiej jest zrobić 5 długich wałków o grubości 1 cm i pokroić je na mniejsze). Wałki zaginamy w rogaliki (zdjęcie poniżej).
Rogaliki układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy je w 180 stopniach Celsjusza przez około 10 minut.
Po upieczeniu odstawiamy je do przestygnięcia.
Zimne rogaliki posypujemy cukrem pudrem i podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 11/02/2013
comments powered by Disqus