Rogaliki marchewkowe
Pyszne, półfrancuskie, marchewkowe ciasto w które zawijamy domowe powidła śliwkowe, pieczemy, oprószamy cukrem pudrem i jemy.





Składniki na 48 sztuk.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto:
- 200 g startej marchewki na małych oczkach
- 250 g margaryny
- 3 szklanki mąki pszennej / tortowej
- 1 małe jajko
- 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 200-250 g twardych powideł śliwkowych
- 6-7 łyżek cukru pudru
Wykonanie:
Na stolnicę przesiewamy mąkę i dodajemy do niej świeżą, startą marchewkę, jajko, cukier puder i margarynę. Za pomocą noża, siekamy składniki tak długo aż utworzą się nam grudki. Wtedy odkładamy nóż i dłońmi zarabiamy gładkie ciasto. Wyrobione ciasto owijamy folia spożywczą i wkładamy na 2 godziny do lodówki.
Po upływie podanego czasu ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z foli i dzielimy je na 6 równych części. Na oprószonej mąką stolnicy , wałkujemy każdą część surowego ciasta na okrąg o średnicy 24-25 cm. Powstały okrąg dzielimy na 8 równych trójkątów ( kroimy jak pizze)- zdjęcie powyżej.
Na każdy trójkąt nakładamy po jednej łyżeczce dżemu a następnie zwijamy je nadając im przy tym kształt rogalika- zdjęcia pomocnicze powyżej.
Surowe rogaliki układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 20 minut - aż będą jasnozłote (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg).
Gorące, upieczone rogaliki wykładamy z piekarnika i mocno oprószamy je cukrem pudrem.
Chwilę czekamy by przestygły po czym podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 29/09/2014
comments powered by Disqus