Rogaliki krucho-drożdżowe z makiem
Po prostu już nie mogłam się powstrzymać by zacząć piec świąteczne wypieki, by zapachniało cynamonem, goździkami, imbirem, by zacząć się zajadać słodkimi bakaliami i makiem. Tak wiem przecież mogę upiec kiedy chce jakiś wypiek z makiem i go skonsumować. No ale jednak dla mnie ta magia świąt jest też ukryta w tym oczekiwaniu na te małe rzeczy które wiążą się z tym pięknym dniem - i dla tego co roku tak oczekujemy z rodziną na te kolędy, rozchodzące się po całym domu zapachy piernika, świerku i niesamowicie tęsknimy za tym białym światem za oknem......





Przepis na cztery blaszki do pieczenia.
Każdą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i lekko oprószamy mąką pszenną/ tortową.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Przepis na ciasto krucho - drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej / tortowej
- 2 żółtka
- 1 całe jajko
- 125 g margaryny/ masła
- 1/2 szklani kwaśniej śmietany ( u mnie 18 %)
- 1 łyżka cukru kryształu
- 50 g świeżych drożdży
Składniki na masę makową:
- 150 g zmielonego maku
- 6 łyżek mleka
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżki zmielonej drobno bułki tartej
- 1/2 szklanki drobno posiekanych bakalii
Do miski wsypujemy zmielony mak i dodajemy do niego cukier puder, bułkę tartą, mleko oraz bakalie. Dokładnie łączymy ze sobą składniki. Masę pozostawiamy na 30 minut by napęczniała.
Składniki na lukier biały z białek:
- 2 surowe białka z jajek
- 200 g cukru pudru
- na końcu noża kwasku cytrynowego ( szczypta)
Do kamionkowej miski wlewamy białka i dodajemy do nich cukier oraz kwasek cytrynowy. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki ,tak długo , aż lukier będzie gesty tak jak gęsta kwaśna śmietana.
Dodatkowo:
- 100 g mielonych orzechów laskowych
Wykonanie:
W garnuszku rozdrabniamy drożdże do których dodajemy kwaśną śmietanę oraz cukier kryształ. Wszystko mieszamy na jednolitą masę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien powiększyć swoją objętość.
Na stolnicy przesiewamy mąkę. W małym rondelku umieszczamy margarynę którą roztapiamy na bardzo małym ogniu. Należy uważać żeby margaryna nie rozdzieliła się z wodą. Roztopioną margarynę wlewamy do mąki, do której dodajemy także żółtka, jedno całe jajko oraz zaczyn. Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na 4 części. Każdą część wałkujemy na okrąg o grubości 2 mm. Okrąg kroimy na trójkąty. Na każdy trójkącik układamy po małej łyżeczce masy makowej i zwijamy go.
Surowe rogaliki układamy je na wcześniej przygotowanej blaszce i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 15 do uzyskania złotego koloru (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).
Białka które nam pozostały lekko roztrzepujemy. Białkiem smarujemy każdy rogalik i ozdabiamy zmielonymi orzechami laskowymi.
Smacznego
Data publikacji: 17/11/2016
comments powered by Disqus