Rogaliki kruche z cukrem

Te najprostsze a najpyszniejsze ciasteczka kruche z cukrem zrobimy szybko i tanio. A ile zabawy z dzieckiem przy tym jest ...

Ocena:
1 5

Składniki na 2 blachy do pieczenia.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na kruche ciasto:
  • 200 g mąki pszennej / tortowej
  • 2 surowe żółtka
  • 65 g cukru pudru
  • 100 g twardego masła
  • 30 g twardej dobrej margaryny

Dodatkowo:
  • 1 surowe białko
  • 1/2 szklanki brązowego, grubego cukru kryształu

Do niewielkiej miseczki wlewamy białko i lekko je podbijamy.

Do drugiej miseczki wsypujemy brązowy cukier.


Wykonanie:

Na stolnicę przesiewamy mąkę i dodajemy do niej masło, margarynę, cukier puder oraz surowe żółtka. Za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż zaczną tworzyć się nam duże grudki. Następnie odkładamy nóż na bok i dłońmi szybko zarabiamy jednolite, gładkie ciasto. Wyrobione ciasto owijamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy na 1-2 godzin do lodówki.

Po upływie podanego czasu ciasto wykładamy z lodówki , odwijamy z folii i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na płat o grubości 5-6 mm. Z ciasta, za pomocą szklanki wycinamy okręgi a następnie za pomocą kieliszka do wódki ,począwszy od brzegu dużego okręgu, kolejne koło. Dzięki temu uzyskujemy półksiężyce.

Surowe półksiężyce, tylko z jednej strony, zamaczamy w lekko roztrzepanym białku a następnie w cukrze.

Surowe ciastka układamy na blaszce i pieczemy je w 180 stopniach Celsjusza przez 8 minut - na złoty kolor ( piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Upieczone ciastka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 18/03/2014


comments powered by Disqus