Rogaliki kokosowe

Pyszne, lekkie i kokosowe, bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Ocena:
1 5

Składniki na 3 blachy do pieczenia.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 150 g mąki pszennej / tortowej
  • 100 g mąki krupczatki
  • 20 g proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 duża łyżka gęstej kwaśnej śmietany
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 200 g margaryny

Do ozdoby:
  • 2 białka
  • 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru pudru

Białka wlewamy do miski i ubijamy je na sztywną pianę. Do ubitej piany dodajemy stopniowo cukier puder - ubijamy. Gdy połączymy już cukier z białkami dodajemy mąkę ziemniaczaną - łączymy składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.


Wykonanie:

Na stolnice przesiewamy mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, proszek do pieczenia oraz dodajemy cukier puder , żółtka, kwaśną śmietanę, wiórki kokosowe i tłuszcz. Za pomocą noża siekamy ze sobą składniki. Gdy ciasto zacznie nam formować w kulę, odkładamy nóż i rękoma zataczamy ciasto. Zarobione ciasto owijamy folią spożywczą (by nie przesiąkło zapachami z lodówki) wkładamy na 1 godzinę do lodówki.

Po upływie podanego czasu ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na lekko podsypanej mąką stolnicy formujemy z niego wałeczki o grubości 1 cm i długości 8 cm. Z wałeczków formujemy podkówki , które obficie smarujemy pianą. Ciastka w dość dużych odstępach układamy na blaszce do pieczenia.

Surowe ciastka pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut - na złoty kolor ( funkcja piekarnika termoobieg). Po upieczeniu ciasteczka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia. Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 04/11/2013


comments powered by Disqus