Rogaliki kokosowe
Pyszne, lekkie i kokosowe, bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu.





Składniki na 3 blachy do pieczenia.
Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto:
- 150 g mąki pszennej / tortowej
- 100 g mąki krupczatki
- 20 g proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 duża łyżka gęstej kwaśnej śmietany
- 100 g wiórek kokosowych
- 200 g margaryny
Do ozdoby:
- 2 białka
- 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru pudru
Białka wlewamy do miski i ubijamy je na sztywną pianę. Do ubitej piany dodajemy stopniowo cukier puder - ubijamy. Gdy połączymy już cukier z białkami dodajemy mąkę ziemniaczaną - łączymy składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.
Wykonanie:
Na stolnice przesiewamy mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, proszek do pieczenia oraz dodajemy cukier puder , żółtka, kwaśną śmietanę, wiórki kokosowe i tłuszcz. Za pomocą noża siekamy ze sobą składniki. Gdy ciasto zacznie nam formować w kulę, odkładamy nóż i rękoma zataczamy ciasto. Zarobione ciasto owijamy folią spożywczą (by nie przesiąkło zapachami z lodówki) wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
Po upływie podanego czasu ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na lekko podsypanej mąką stolnicy formujemy z niego wałeczki o grubości 1 cm i długości 8 cm. Z wałeczków formujemy podkówki , które obficie smarujemy pianą. Ciastka w dość dużych odstępach układamy na blaszce do pieczenia.
Surowe ciastka pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut - na złoty kolor ( funkcja piekarnika termoobieg). Po upieczeniu ciasteczka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia. Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 04/11/2013
comments powered by Disqus