Rogaliki drożdżowe z dżemem

Ciasto drożdżowe daje nam niesamowite pole popisu - dziś wersja z rogalikami i dżemem trrruskawkowym .

Ocena:
1 5

Składniki na 2 blachy do pieczenia.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem lekko nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 250 g mąki pszennej / tortowej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 1 całe jajko
  • 1 surowe żółtko
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g margaryny lub masła
  • otarta skórka z jednej dużej cytryny
  • sok z 1/2 cytryny

Składniki na lukier cytrynowy:
  • 300 g cukru kryształu
  • 1/2 łyżeczki octu
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka z 1/2 cytryny
  • 1 szklanka ugotowanej, gorącej wody

Skórkę z cytryny dobrze sparzyć wrzątkiem.

Cukier wsypać do rondla i zalać do gorącą, gotującą się wodą. Włożyć do składników kawałki skórki z cytryny i ocet. Składniki gotować pod przykryciem (pod pokrywką) do nitki. Gdy syrop jest ugotowany rondel zdjąć z palnika i wyciągnąć skórkę z cytryny. Syrop przelać do miski kamionkowej , dodać do syropu sok z cytryny i ucierać pałka drewnianą tak długo aż zbieleje.

Uwaga lukier wykonujemy dopiero gdy będziemy mieć już upieczone rogaliki.


Dodatkowo:
  • 250 g dżemu truskawkowego lub dowolnego smaku
  • 40 g posypki dekoracyjnej cukrowej

Wykonanie:

W 1/2 szklanki letniego ( nie gorącego ) mleka rozpuszczamy drożdże wraz z 1 łyżką cukru pudru. Składniki dobrze mieszamy. Powstały zaczyn przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien podwoić swoja objętość.

Masło wkładamy do rondelka i roztapiamy je. Roztopiony tłuszcz ściągamy z palnika.

Żółtko oraz całe jajo ucieram z cukrem na złotą, puszystą masę.

Do miski przesiewamy mąkę by ją przesuszyć i zwiększyć jej objętość . Masę jajeczną przelewamy do przesianej mąki do , której dodajemy także rozczyn. Zarabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy ręką lub łyżką drewnianą tak długo , aż zacznie nam odstawać od ręki i tym samym dobrze wymieszamy wszystkie składniki jak i je dobrze napowietrzymy. Do gładkiego i lśniącego ciasta wlewamy letni tłuszcz, sok oraz otartą skórkę z cytryny i wyrabiamy. Ciasto jest gotowe do formowania gdy dobrze pochłonie tłuszcz.

Z ciasta formujemy wałek , który dzielimy na 8 równych części. Na podsypaną mąką stolnicę wałkujemy na kształt okręgu każdą część ciasta- na grubość 2- 2,5 cm. Powstały okrąg dzielimy na 8-12 ćwiartek ( zdjęcie poniżej). Na każdą ćwiartkę nakładamy po łyżeczce dżemu ( zdjęcie poniżej) i zaczynamy zwijać ciasto na dając mu kształt rożka. Surowe rogale układamy blaszce do pieczenia (między rogalami zachowujemy dość spore odstępy gdyż maja podrosnąć) i przykrywamy suchą i czysta ścierką. Rogaliki pozostawiamy na 1-2 godzin w ciepłym miejscu by dobrze nam podrosły. Po upływie 2 godzin ciastka wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika i pieczemy je w 150 stopniach Celsjusza przez 20-25 minut - na złoty kolor. Po upieczeniu rożki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Zimne , upieczone rogaliki polewamy lukrem i zdobimy posypką cukrową. Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 08/09/2013


comments powered by Disqus