Rogale z pieczarkami i serem

Najprostsze a zarazem najpyszniejsze ciasto drożdżowe podane z żółtym serem i pieczarkami w papryce. Idealnie smakują zarówno na zimno jak i na gorąco, podane na śniadanie, kolację czy też imprezę ze znajomymi....

Ocena:
1 5

Składniki na 20 sztuk.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto drożdżowe:
  • 350 g mąki pszennej typ 550
  • 50 g świeżych drożdży
  • 100 g masła lub margaryny
  • 150 ml letniego mleka
  • 1 łyżeczka cukru kryształu
  • 2 łyżeczki soli

Składniki na farsz:
  • 400 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrej
  • sól i pieprz do smaku

Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w plastry.

Cebulę obieramy, kroimy w piórka.

Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy do niego pokrojone w plastry pieczarki, które doprawiamy mieloną papryką oraz solą i pieprzem. Pieczarki smażymy tak długo aż odparuje z nich woda. Nie zapominamy o ich mieszaniu. Następnie podsmażone pieczarki przekładamy do miski i na tej samej patelni szklimy cebulę. Zeszkloną cebulę mieszamy z pieczarkami.


Dodatkowo:
  • 250 g sera żółtego w plastrach
  • 1 surowe białko
  • 2 łyżeczki zielonej czubricy

Białko wlewamy do miseczki i lekko je podbijamy.


Wykonanie:

Tłuszcz rozpuszczamy w małym rondelku na małym palniku.

Do wysokiego kubka wlewamy 150 ml letniego mleko , do którego dodajemy rozdrobnione drożdże, cukier kryształ i 2 łyżki mąki. Składniki łączymy ze sobą na jednolitą masę. Powstały zaczyn przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien podwoić swoja objętość.

Do miski przesiewamy mąkę do której wsypujemy sól, wlewamy zaczyn oraz rozpuszczony tłuszcz Wyrabiamy ciasto tak długo aż odklei się nam od ręki (ja wyrabiałam je 20 minut). Wyrobione ciasto wkładamy do miski i przykrywamy suchą, czysta ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło swą objętość.

Gdy mamy już wyrośnięte ciasto, wyciągamy je z miski i na podsypanej mąką stolnicy ponownie zarabiamy, dzielimy na pół a następnie każdą połówkę wałkujemy na okrąg o średnicy 30 cm. Każdy okrąg dzielimy na 8 równych części (tak jak pizze). Na każdym powstałym trójkącie, tuż przy jego podstawie nakładamy łyżeczkę farszu. Trójkąty z farszem zwijamy w rogalika, którego układamy na blaszce dopieczenia, smarujemy białkiem i oprószamy zielona czubricą. Rogale pozostawiamy je na 20-30 minut w ciepłym miejscu by jeszcze nam podrosły.

Wyrośnięte, surowe rogale pieczemy w 150- 160 stopniach Celsjusza przez 15-20 minut (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg), na lekko brązowy kolor.

Po upieczeniu rogale z pieczarkami wykładamy z piekarnika i podajemy na ciepło lub zimno.

Smacznego


Data publikacji: 24/10/2014


comments powered by Disqus