Rogale śniadaniowe

Warto rozpocząć poranek od pysznego śniadania, chrupiącego i maślanego pieczywa. Dlatego też polecam upiec rogaliki śniadaniowe. Rogaliki są pyszne, maślane i chrupiące – w sam raz na weekendowe śniadanie. Ciasto można przygotować wieczorem i schować do lodówki na noc a rano je wystarczy wyciągnąć, chwile pozostawić do ogrzania, uformować rogaliki i upiec.

Ocena:
1 5

Składniki na 24 sztuki.

Formę wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto drożdżowe:
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1,5 łyżeczki cukru kryształu
  • 850 g mąki pszennej typ 550
  • 3 jajka
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego / rzepakowego
  • 2 łyżeczki soli
  • 90 g roztopionego masła
  • 370 g letniego mleka

Dodatkowo:
  • 80 g roztopionego masła
  • 1 jajko do posmarowania rogalików
  • 4 łyżki suchego maku

Jajko wybijamy do niewielkiej miseczki i lekko je podbijamy.


Wykonanie:

Do wysokiego kubka wlewamy 1/4 szklanki letniego mleka , do którego dodajemy rozdrobnione drożdże ,1,5 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Składniki łączymy ze sobą na jednolitą masę. Powstały zaczyn przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien podwoić swoja objętość.

Do miski wbijamy jaja i ubijamy je na jasnozłotą masę do której dodajemy olej, masło, sól i chwile miksujemy. Następnie dodajemy wyrośnięte drożdże, letnie mleko oraz przesiana mąkę. za pomocą łyżki drewnianej wyrabiamy gęste i elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania ciasto może lekko lepić się do dłoni. Wyrobione ciasto wkładamy do miski i przykrywamy suchą, czysta ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło są objętość. Gdy ciasto wyrośnie , wykładamy je z miski i na lekko oprószonej mąką stolnicy chwile zarabiamy a następnie dzielimy na 3 równe części. Każdą część wałkujemy je na okrąg o grubość około 1 cm który następnie dzielimy na 8 równych części - trójkątów. Każdy trójkąt wałkujemy na 3 mm grubość zaczynając od dłuższego końca i kończą na czubku. Każdy kawałek smarujemy roztopionym masłem i zwijamy go w rulon, rozpoczynając od podstawy trójkąta. Na koniec zawinąć boki powstałego rulonu – w kształt rogalika.

Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy suchą czystą ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 30 minut, lub do czasu gdy rogaliki wyraźnie urosną.

Wyrośnięte rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem.

Surowe rogaliki pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez około 25 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół_ Upieczone rogaliki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 07/12/2015


comments powered by Disqus