Rodzaje i temperatura piekarnika
Na dzień dzisiejszy mamy do czynienia z piekarnikiem gazowym i elektrycznym. W raz z postępem w zapomnienie poszły piece w których jeszcze nie tak dawno wypiekały nasze babcie i prababcie.





By było udane ciasto potrzebna jest odpowiednia temperatura pieczenia.
Na dzień dzisiejszy mamy do czynienia z piekarnikiem gazowym i elektrycznym. W raz z postępem w zapomnienie poszły piece w których jeszcze nie tak dawno wypiekały nasze babcie i prababcie.
Przed każdym pieczeniem ciast, ciastek czy przekąsek należy odpowiednio nagrzać piekarnik. Nigdy nie wkładamy ciasta do zimnego piekarnika.
Rodzaje ciasta, piekarnika i czas pieczenia:
- I. Biszkopty i Piaskowce - przed pieczeniem piekarnik powinien być ciepły:
- piekarnik elektryczny -> temperatura piekarnika 150 st. C czas pieczenia 20-30 minut
piekarnik gazowy -> temperatura piekarnika 180 st. C czas pieczenia 25-35 minut
II. Ciasto Drożdżowe - przed pieczeniem piekarnik powinien być letni:
piekarnik elektryczny -> temperatura piekarnika 160 st. C czas pieczenia 20 - 50 minut
piekarnik gazowy -> temperatura piekarnika 170 st. C czas pieczenia 25-60 minut
III. Pierniki - przed pieczeniem piekarnik powinien być ciepły:
piekarnik elektryczny -> temperatura piekarnika 150 st. C czas pieczenia 20 minut (pierniczki) lub 40 minut (pierniki)
piekarnik gazowy -> temperatura piekarnika 170 st. C czas pieczenia 25 (pierniczki) lub 60 minut (pierniki)
IV. Ciasto Kruche - przed pieczeniem piekarnik powinien być gorący:
piekarnik elektryczny -> temperatura piekarnika 200 st. C czas pieczenia 12 minut (ciasteczka, babeczki) do 25-30 minut (ciasta)
piekarnik gazowy -> temperatura piekarnika 220 st. C czas pieczenia 20 minut ( ciasteczka, babeczki) do 35 minut (ciasta)
V. Ciasto Ptysiowe - przed pieczeniem piekarnik powinien być bardzo gorący :
piekarnik elektryczny -> temperatura piekarnika 220 st. C (początek pieczenia) czas pieczenia 5-10 minut a następnie zmniejszamy temperaturę do 180 st. C dodatkowy czas pieczenia 15- 20 minut
piekarnik gazowy -> temperatura piekarnika 250 st. C (początek pieczenia) czas pieczenia 10-15 minut a następnie zmniejszamy temperaturę do 200 st. C dodatkowy czas pieczenia 20-25 minut
VI. Ciasto Francuskie - przed pieczeniem piekarnik powinien być bardzo gorący :
piekarnik elektryczny -> temperatura piekarnika 220 st. C czas pieczenia 15- 20 minut
piekarnik gazowy -> temperatura piekarnika 250 st. C czas pieczenia 20-25 minut
VII. Bezy - przed pieczeniem piekarnik powinien być letni :
piekarnik elektryczny -> temperatura piekarnika 90 st. C czas pieczenia 25 - 30 minut
piekarnik gazowy -> temperatura piekarnika 120 st. C czas pieczenia 35-40 minut
Data publikacji: 22/03/2013
comments powered by Disqus