Renifery z preclami

Proponuje powoli przygotowywać smakołyki dla Mikołaja no i o szklance mleka nie zapomnijmy ;-). Sądzę, ze kruche, piernikowe ciasteczka z dodatkiem precelków które wyglądem przypominają łby reniferów wywołają uśmiech na twarzy Świętego.

Ocena:
1 5

Składniki na 2 blachy do pieczenia.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na kruche ciasto piernikowe:
  • 210 g mąki pszennej / tortowej typ 450
  • 150 g masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 50 g płynnego miodu
  • 1 jajko wielkość L
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka przyprawy garam masala

Masło lub margarynę siekamy nożem w małą kostkę

Na stolnicę przesiewamy mąkę, cukier puder, sodę oczyszczona oraz przyprawę garam masala. Do suchych składników dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę lub masło, żółtko oraz płynny miód. Za pomocą noża siekamy składniki do momentu powstania drobnych grudek a następnie zarabiamy dłońmi ciasto. Gdy wyrobimy już gładkie, jednolite ciasto owijamy je folią spożywcza i schładzamy je 2 godziny w lodówce.


Dodatkowo:
  • 1 surowe białko

Białko wlewamy do niewielkiej miski i lekko je podbijamy.


Do ozdoby:
  • precelki
  • czerwony i biały pisak lukrowy / cukrowy
  • czekoladowe kuleczki wyżowe
  • czerwone lentrynki

Wykonanie:

Schłodzone ciasto wykładamy z lodówki i na lekko oprószonej mąką stolnicy, wałkujemy je na placek o grubości 5 mm - lekko podsypywałam mąką podczas wałkowania. Za pomocą foremki wycinamy ciasteczka ludziki.

Surowe ciasteczka układamy na blaszce, smarujemy rozbełtanym białkiem i na ich stopach kładziemy precelki, lekko je dociskając do ciasta - zdjęcie pomocnicze powyżej.

Surowe reniferki pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia: termoobieg). Upieczone ciastka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je do przestygnięcia na blaszce.

Przestudzone ciastka zdobimy - białym pisakiem cukrowym rysujemy białka do których doczepiamy źrenice-czekoladowe kuleczki ryżowe; za pomocą czerwonego pisaka cukrowego przyczepiamy nosy-czerwone lentrynki; pisakiem czerwonym rysujemy uśmiechy.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 28/11/2015


comments powered by Disqus