Rąby z makiem

Szybka, tania i do tego smaczna przekąska. Podana z dipem czosnkowym, ziołowym czy też pomidorowym idealnie nada się na niejedną domówkę.

Ocena:
1 5

Składniki na dwie blachy do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 250 g mąki pszennej / tortowej
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany ( użyłam 18%)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 2 łyżki sypkiego maku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

Dodatkowo:
  • 1 surowe jajko

Jajko wbijamy do miski i lekko podbijamy


Wykonanie:

Na stolnicę przesiewamy mąkę i dodajemy do niej letnią wodę, oliwę, masło, kwaśną śmietanę , mak , sól i cukier. Przez chwilę, nożem siekamy składniki a następnie dłońmi zarabiamy gładkie , jednolite ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy czystą ścierką i pozostawiamy je do "wypoczęcia" na 15 minut.

Na stolnicę rozkładamy płat papieru do pieczenia ( wielkości takiej jak mamy duże blachy do pieczenia).

Po upływie podanego czasu dzielimy ciasto na dwie połówki a następnie każda z nich wałkujemy na płat o grubości 3 mm (na papierze do pieczenia). Za pomocą noża kroimy je na rąby , o wymiarach 2 cm x 2 cm. Podzielone ciasto smarujemy rozmąconym jajkiem. Surowe ciasto , wraz z papierem do pieczenia ( na którym je kroiliśmy) zsuwamy na blachę do pieczenia.

Przekąskę pieczemy w 150 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut ( piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg).

Upieczone rąby wykładamy z piekarnika , pozostawiamy do przestygnięcia a następnie zsuwamy je do półmiska i podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 17/01/2014


comments powered by Disqus