Rąby z makiem
Szybka, tania i do tego smaczna przekąska. Podana z dipem czosnkowym, ziołowym czy też pomidorowym idealnie nada się na niejedną domówkę.





Składniki na dwie blachy do pieczenia.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej / tortowej
- 1/2 szklanki letniej wody
- 2 łyżki kwaśnej śmietany ( użyłam 18%)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki miękkiego masła
- 2 łyżki sypkiego maku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Dodatkowo:
- 1 surowe jajko
Jajko wbijamy do miski i lekko podbijamy
Wykonanie:
Na stolnicę przesiewamy mąkę i dodajemy do niej letnią wodę, oliwę, masło, kwaśną śmietanę , mak , sól i cukier. Przez chwilę, nożem siekamy składniki a następnie dłońmi zarabiamy gładkie , jednolite ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy czystą ścierką i pozostawiamy je do "wypoczęcia" na 15 minut.
Na stolnicę rozkładamy płat papieru do pieczenia ( wielkości takiej jak mamy duże blachy do pieczenia).
Po upływie podanego czasu dzielimy ciasto na dwie połówki a następnie każda z nich wałkujemy na płat o grubości 3 mm (na papierze do pieczenia). Za pomocą noża kroimy je na rąby , o wymiarach 2 cm x 2 cm. Podzielone ciasto smarujemy rozmąconym jajkiem. Surowe ciasto , wraz z papierem do pieczenia ( na którym je kroiliśmy) zsuwamy na blachę do pieczenia.
Przekąskę pieczemy w 150 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut ( piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg).
Upieczone rąby wykładamy z piekarnika , pozostawiamy do przestygnięcia a następnie zsuwamy je do półmiska i podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 17/01/2014
comments powered by Disqus