Ptysie z ajerkoniakiem
Małe, na dwa gryzy, z pyszną puszystą masą ajerkoniakową, polane czarną czekoladą i dodatkowo udekorowane wiórkami białej czekolady - to moje małe ptysie z pysznego ciasta parzonego. Zapraszam.





Przepis na około 45 sztuk.
Dwie blaszki wykładamy papierem do pieczenia i podsypujemy lekko mąką pszenną / tortową.
Składniki na ciasto:
- 70 g masła
- 1/2 szklanki wody (125 ml)
- 2/3 szklanki mąki pszennej / tortowej
- 2 duże jajka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
W rondelku umieszczamy wodę i masło. Na niewielkim ogniu doprowadzamy do ich zagotowania. Następnie dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Łączymy ze sobą składniki na gładką, jednolitą masę ( za pomocą łyżki). Wyłączamy palnik. Ciasto przykrywamy by nie powstała na powierzchni skorupa. Do zimnego ciasta wbijamy po jednym jajku i energicznie łączymy z ciastem.
Powstałe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki i na ówcześnie przygotowane blaszki wyciskamy małe ptysie. Pamiętamy o zachowaniu odstępu między ciasteczkami gdyż podczas pieczenia urosną.
Ciastka pieczemy przez 5 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza a następnie przez 15 minut w 160 stopniach Celsjusza (funkcja termoobieg).
Upieczone ptysie odkładamy do przestygnięcia.
Masa ajerkoniakowa:
- 0,5 l mleka
- 2 łyżki mąki pszennej / tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru kryształu
- 1 łyżka płaska cukru pudru
- 125 g miękkiego masła
- 200 ml ajerkoniaku
Do rondelka wlewamy 350 ml mleka. Do kubka wlewamy 150 ml mleka i dodajemy do niego mąki oraz cukier kryształ. Składniki łączymy ze sobą. Mleko w garnuszku doprowadzamy do zagotowania i następnie wlewamy surową masę z kubka. Powstały budyń gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 5 minut - cały czas mieszamy by powstały budyń się nie przypalił. Po zagotowaniu przykrywamy go i odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
W makutrze ucieramy masło z cukrem pudrem. Następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy na jednolitą masę. Do powstałej masy dodajemy alkohol i łączymy wszystko.
Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z wąską końcówką.
Do ozdoby:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 4 łyżki oleju rzepakowego / roślinnego
- 20 g startej białej czekolady
W małym rondelku na bardzo małym ogniu łączymy ze sobą gorzką czekoladę z olejem.
Wykonanie:
Zimne ptysie od spodu, za pomocą worka cukierniczego faszerujemy masą ajerkoniakową. Następnie układamy je na papierze do pieczenia i polewamy gorzką czekoladą oraz posypujemy lekko startymi wiórkami białej czekolady. Tak przygotowane ptysie odstawiamy na godzinę do lodówki a następnie podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 01/05/2013
comments powered by Disqus