Przeplatane serca
Można by powiedzieć ... z miłości do słodkości.... Pyszne pół francuskie ciasto połączone z kruchym ,delikatnym a do tego czekoladowym ciastem. Idealne zestawienie na Walentynki. Polecam





Składniki na 22 sztuki.
Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki :
- 275 g ciasta pół francuskiego
- 200 g mąki pszennej / tortowej
- 80 g cukru pudru
- 150 g masła
- 1 surowe żółtko
- 75 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki mleka
Do rondelka przekładamy masło, mleko i połamaną czekoladę. Rondelek umieszczamy na bardzo małym palniku i na niewielkim płomieniu doprowadzamy do roztopienia a tym samym połączenia sie składników. Powstała polewę czekoladową ściągamy z palnika.
Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy do niej cukier puder, żółtko oraz polewę czekoladową. Za pomocą miksera dokładnie łączymy ze sobą skałdniki. Powstała masę owijamy folią spożywcą i wkładamy na 3-4 godziny do lodówki.
Dodatkowo:
- 1-2 surowe białka
- 2-3 łyżki ziaren sezamu
Białka wlewamy do miski i lekko podbijamy.
Wykonanie:
Z lodówki wykładamy czekoladowe ciasto ( ma być twarde - w razie potrzeby trzymamy je dłużej w lodówce), odwijamy z folii i wałkujemy je na płat ciasta o wymiarach takich samych jak ma nasze ciasto półfrancuskie. Rozwałkowane czekoladowe ciasto, lekko posypujemy mąką pszenną / tortową i zwijamy je na wałek.
Na stolnicę rozwijamy gotowy płat ciasta półfrancuskiego, rozwijamy ( równo) na nie nasze czekoladowe ciasto. Następnie za pomocą ostrego noża kroimy pionowo, paski o szerokości 1 cm ( zdjęcie pomocnicze powyżej). Każdy pasek biało - czarny skręcamy ( zdjęcie pomocnicze powyżej) w spiralkę a następnie łączymy dwa boki , nadając tym samym, ciastku kształt serca.
Surowe serca układamy na blaszce do pieczenia, smarujemy je rozmąconym białkiem, delikatnie posypujemy ziarnami sezamu i pieczemy je w 200-220 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut ( piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu serca wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia ( nie ściągamy gorących serc z blaszki na której je piekliśmy bo się połamią).
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 12/02/2014
comments powered by Disqus