Przekąska z kiełbasą

Dziś proponuje zaserwować coś ostrego, a mianowicie -małe roladki w cieście półfrancuskim faszerowane serem, boczkiem, papryczkami piri piri oraz kawałkami kiełbasy. Warto spróbować w czymś ostrym się zasmakować.

Ocena:
1 5

Składniki na 15 sztuk.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 1 opakowanie gotowego ciasta półfrancuskiego ( 275 g)
  • 200 g kiełbasy
  • 120 g boczku w plasterkach
  • 120 g żółtego sera w plasterkach
  • 8 sztuk papryczek piri piri ( lub 1 łyżeczka przyprawy chilli)

Dodatkowo:
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki mielonego , suszonego czosnku

Jajko wbijamy do miseczki i lekko roztrzepujemy.


Wykonanie:

Laskę lub laski kiełbasy przecinamy na pół a następnie na ćwiartki tak by powstało nam 15 kawałeczków.

Ciasto półfrancuskie rozwijamy i tniemy na 15 równych kawałków - prostokątów.

Na każdy prostokąt układamy ser żółty, plaster boczku i kawałek kiełbasy. Dodatkowo dla uzyskania ostrości dodajemy pokrojone papryczki piri piri. Następnie kiełbasę zawijamy w boczek a boczek w ser. Tak przygotowaną kiełbasę zwijamy w ciasto półfrancuskie, tak by brzegi schować pod powstałe prostokątne poduszeczki. Każdą mini przekąskę układamy na blaszce do pieczenia, smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy mielonym czosnkiem.

Przekąski pieczemy w 200-220 stopniach Celsjusza przez 15 minut 0 na złoty kolor.

Po upieczeniu przekąskę wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia. Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 12/07/2013


comments powered by Disqus