Przekąska wegetariańska w cieście półfrancuskim
Ze względu na to iż moja najmłodsza siostra jest wegetarianką to zrobiłam przekąskę typowo pod nią. Wyszła pyszna.





Składniki na 18 sztuk.
Dwie blachy do pieczenia wykładamy papierem.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto półfrancuskie:
- 200 g mąki pszennej / tortowej
- 200 g masła (prawdziwego 82%)
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka octu
- 1/3 szklanki letniej wody
- szczypta soli
Na stolnicę wysypujemy 50 g mąki i dodajemy do niej masło. Za pomocą noża łączymy składniki. Zarobione ciasto formujemy w cegiełkę, owijamy papierem pergaminowym lub woreczkiem i wkładamy do lodówki by stwardniało.
Resztę mąki wysypać na stolnicę, posolić, wlać ocet, żółtko i letnią wodę. Z podanych składników wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto (takie jak na pierogi). Wyrabiamy tak długo aż odstanie od ręki. Wyrobionym ciastem uderzyć parę razy o stolnicę, uformować na okrąg, przykryć cuchą ścierką i odstawić na 20 minut. W wypoczęte ciasto jałowe , w środek włożyć ciasto maślane, złożyć w kopertę. Ciasto wałkujemy od siebie , zawsze w jedną stronę. Gdy ciasto rozciągnie się już w prostokąt składamy je z powrotem w 3 części. Owijamy i wstawiamy do lodówki na 25-30 minut. Tą samą czynność powtarzamy jeszcze 3 razy nie licząc pierwszego wałkowania.
Składniki na farsz:
- 350 g surowych różyczek brokuły
- 16 niewielkich plasterków sera żółtego
- 2 x kulek sera mozzarella
- 1 średniej wielkości cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 surowe jajko lub białko
Surowe białko lub jajko wbijamy do miseczki i lekko podbijamy.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę.
Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i podsmażamy na nim cebule, którą doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podsmażoną cebulę ściągamy z palnika.
Surowe różyczki brokuły delikatnie gotujemy - ale tak by się nam nie rozpadły. Ugotowane brokuły odsączamy na sitku.
Ser mozzarella kroimy w plastry - potrzebujemy 16 plastrów.
Wykonanie:
Ciasto półfrancuskie wałkujemy na płat o grubości 5-6 mm i dzielimy na 16 równych części - na kształt prostokątów. Każdy surowy prostokąt smarujemy roztrzepanym jajkiem lub białkiem a następnie na ich środkach układamy niewielki plaster żółtego sera, plaster sera mozzarella, kilka kawałków brokuły, którą posypujemy podsmażoną cebulą oraz ziołami prowansalskimi do smaku.
Tak przygotowana, wegetariańską przekąskę pieczemy w 200-220 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut, na złoty kolor ( piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Upieczoną przekąskę wykładamy z piekarnika, za pomocą szpachelki przekłądamy na talerz wyłożony papierem ( dzięki temu ciasto nam się nie zaparzy i nie zmoknie) i podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 14/02/2014
comments powered by Disqus