Przekąska wegetariańska w cieście półfrancuskim

Ze względu na to iż moja najmłodsza siostra jest wegetarianką to zrobiłam przekąskę typowo pod nią. Wyszła pyszna.

Ocena:
1 5

Składniki na 18 sztuk.

Dwie blachy do pieczenia wykładamy papierem.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto półfrancuskie:
  • 200 g mąki pszennej / tortowej
  • 200 g masła (prawdziwego 82%)
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka octu
  • 1/3 szklanki letniej wody
  • szczypta soli

Na stolnicę wysypujemy 50 g mąki i dodajemy do niej masło. Za pomocą noża łączymy składniki. Zarobione ciasto formujemy w cegiełkę, owijamy papierem pergaminowym lub woreczkiem i wkładamy do lodówki by stwardniało.

Resztę mąki wysypać na stolnicę, posolić, wlać ocet, żółtko i letnią wodę. Z podanych składników wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto (takie jak na pierogi). Wyrabiamy tak długo aż odstanie od ręki. Wyrobionym ciastem uderzyć parę razy o stolnicę, uformować na okrąg, przykryć cuchą ścierką i odstawić na 20 minut. W wypoczęte ciasto jałowe , w środek włożyć ciasto maślane, złożyć w kopertę. Ciasto wałkujemy od siebie , zawsze w jedną stronę. Gdy ciasto rozciągnie się już w prostokąt składamy je z powrotem w 3 części. Owijamy i wstawiamy do lodówki na 25-30 minut. Tą samą czynność powtarzamy jeszcze 3 razy nie licząc pierwszego wałkowania.


Składniki na farsz:
  • 350 g surowych różyczek brokuły
  • 16 niewielkich plasterków sera żółtego
  • 2 x kulek sera mozzarella
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 surowe jajko lub białko

Surowe białko lub jajko wbijamy do miseczki i lekko podbijamy.

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę.

Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i podsmażamy na nim cebule, którą doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podsmażoną cebulę ściągamy z palnika.

Surowe różyczki brokuły delikatnie gotujemy - ale tak by się nam nie rozpadły. Ugotowane brokuły odsączamy na sitku.

Ser mozzarella kroimy w plastry - potrzebujemy 16 plastrów.


Wykonanie:

Ciasto półfrancuskie wałkujemy na płat o grubości 5-6 mm i dzielimy na 16 równych części - na kształt prostokątów. Każdy surowy prostokąt smarujemy roztrzepanym jajkiem lub białkiem a następnie na ich środkach układamy niewielki plaster żółtego sera, plaster sera mozzarella, kilka kawałków brokuły, którą posypujemy podsmażoną cebulą oraz ziołami prowansalskimi do smaku.

Tak przygotowana, wegetariańską przekąskę pieczemy w 200-220 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut, na złoty kolor ( piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Upieczoną przekąskę wykładamy z piekarnika, za pomocą szpachelki przekłądamy na talerz wyłożony papierem ( dzięki temu ciasto nam się nie zaparzy i nie zmoknie) i podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 14/02/2014


comments powered by Disqus