Prostokąty z ciasta półfrancuskiego z kapustą i pieczarkami

Domowe ciasto półfrancuskie tym razem w odsłonie na słono. Proponuje spróbować podać je z zasmażoną kiszona kapustą oraz pieczarkami.

Ocena:
1 5

Składniki na 3 blaszki do pieczenia.

Blaszki wykładamy papierem do pieczenia.

Mocno nagrzewamy piekarnik przed pieczeniem.


Składniki na ciasto półfrancuskie:
  • 270 g mąki pszennej / tortowej
  • 300 g masła
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżeczki octu
  • szczypta soli

Ciasto maślane:

Na stolnicę wysypujemy 120 g mąki i dodajemy do niej masło. Za pomocą noża łączymy składniki. Zarobione ciasto formujemy w cegiełkę, owijamy papierem pergaminowym lub woreczkiem i wkładamy do lodówki by stwardniało.

Ciasto jałowe/ kluskowe:

Resztę mąki wysypujemy na stolnicę, solimy, wlewamy ocet oraz całe jajka ( nie dodałam wcale wody) . Z podanych składników wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto (takie jak na pierogi). Wyrabiamy tak długo aż odstanie od ręki. Wyrobionym ciastem uderzyć parę razy o stolnicę, uformować na okrąg, przykryć cuchą ścierką i odstawić na 20 minut. W wypoczęte ciasto jałowe , w środek włożyć ciasto maślane, złożyć w kopertę. Ciasto wałkujemy od siebie , zawsze w jedną stronę. Gdy ciasto rozciągnie się już w prostokąt składamy je z powrotem w 3 części. Owijamy i wstawiamy do lodówki na 25-30 minut. Tą samą czynność powtarzamy jeszcze 3 razy nie licząc pierwszego wałkowania.


Składniki na farsz:
  • 400 g kiszonej kapusty ( najlepsza domowej roboty)
  • 200 g pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki przyprawy vegeta
  • 60 g słoniny
  • 1 duża cebula
  • pieprz do smaku

Pieczarki dokładnie myjemy , suszymy na ręczniku papierowym i kroimy w gość grubą kostkę (nie na drobno bo pod wpływem smażenia bardzo się kurczą).

Na patelnie dajemy masło i dodajemy posiekane pieczarki. Palnie kładziemy na małym palniku. Podczas smażenia pieczarek na początku pojawi się nam woda na patelni nie odlewamy jej a pozostawiamy do odparowania. Gdy woda z pieczarek nam odparuje i one same trochę się podsmażą , patelnie z nimi ściągamy z palnika.

Kapustę kiszona siekamy by zbytnio się nam nie "ciągła". Cebulę obieramy z wierzchniej skórki i również kroimy na małe kostki. Słoninę kroimy w drobną kostkę.

Na dużą patelnię dajemy pokrojoną słoninę - roztapiamy ją. Następnie dodajemy cebulę. Cebulę lekko podsmażamy. Gdy podprażymy cebulę dodajemy kapustę, podsmażone pieczarki oraz przyprawy. Składniki łączymy i z 10-15 smażymy by się " przegryzły" ze sobą. Gotowy farsz odkładamy do lekkiego przestygnięcia.


Dodatkowo:
  • 1 jajko
  • 2 -3 łyżeczki mielonej , słodkiej papryki

Do małej miseczki wbijamy jajko i je roztrzepujemy.


Wykonanie:

Ciasto półfrancuskie dzielimy na 4 części. Stolnicę lekko podsypujemy mąką. Każdą część wałkujemy na prostokąt o grubości 4-5 mm. Prostokąt dzielimy na mniejsze prostokąty o wymiarach 8 cm x 5 cm ( wymiary prostokącików są dowolne). Na połówki prostokącików kładziemy farsz a drugą połówką przykrywamy. Widelcem dokładnie sklejamy ciasto (ja uprościłam sobie troszkę - rozwałkowany płat ciasta podzieliłam na połowę. Jedną połowę ciasta lekko nacięłam na prostokąty o wymiarach 6 cm x 3,5 cm , nałożyłam na nie farsz a następnie przykryłam drugą połową ciasta (zdjęcie poniżej)).

Uwaga : ciasto zawsze wałkujemy w jedną stronę - w kierunku od siebie.

Gotowe, posklejane prostokąty układamy na blaszce. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy mieloną papryką.

Przekąskę pieczemy w 200-220 stopniach Celsjusza przez 15- 20 minut - na złoty kolor.

Po upieczeniu faszerowane prostokąciki wykładamy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia. Podajemy.

Smacznego


Przydatne linki:


Data publikacji: 06/09/2013


comments powered by Disqus