Prezenty z masą migdałową

Już za tydzień Mikołaj będzie odwiedzał dzieci. Och jaka radość powoli zaczyna gościć w naszych domach, na naszych buziach i sercach. Skrzaty pracują aż praca wre, renifery się przygotowują a prezenty ....no sami oceńcie ;-).

Ocena:
1 5

Składniki na 40 ciastek.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na kruche ciasto z migdałami:
  • 300 g mąki pszennej /tortowej
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g mielonych migdałów
  • 1/4 łyżeczka mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Mąkę przesiewamy na stolnicę i dodajemy do niej mielone goździki, cynamon, zmielone migdały, masło oraz cukier puder. Za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż powoli zaczną się nam łączyć składniki. Następnie odkładamy nóż i szybko zarabiamy ciasto w kulę. Ciasto owijamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.

Po upływie podanego czasy ciasto wyciągamy z lodówki, odwijamy z folii i wałkujemy na lekko podsypanej mąką stolnicy , na płat o grubości 4-5 mm. Z płatu ciasta wycinamy foremką około 80 sztuk ciasteczek. Surowe prezenty przekładamy ( za pomocą szerokiego noża) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Surowe ciasto pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut - na złoty kolor ( piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu ciastka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia. Dopiero zimne ciastka ściągamy z blachy.


Składniki na masę migdałową:

  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 60 g śmietankowego budyniu bez cukru
  • 150 g zmielonych na pył migdałów
  • 250 g miękkiego masła
  • 1 kieliszek amaretto lub likieru orzechowego

Do garnuszka wlewamy 100 ml mleka i dodajemy do niego opakowanie budyniu, zmielone na pył migdały oraz cukier kryształ. Składniki dokładnie łączymy ze sobą. Do rondla nalewamy 400 ml mleka i doprowadzamy do jego zagotowania. Do gotującego się mleka dodajemy surową masę. Powstały budyń gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 5 minut cały czas mieszając go by nie przywarł do spodu naczynia. Po ugotowaniu przykrywamy go folią i odstawiamy do przestygnięcia.

W makutrze ucieramy na puch masło. Do utartego tłuszczu dodajemy stopniowo zimny budyń migdałowy, alkohol i rozcieramy na jednolitą gładką masę. Powstała masę przekładamy do worka cukierniczego zakończonego okrągłą lub końcówką w kształcie gwiazdki. Worek z masą wkładamy do lodówki.


Składniki na masę marcepanową :
  • 200 g cukru pudru
  • 200 g zmielonych na pył migdałów (płatków migdałowych)
  • 1/4 szklanki amaretto

Do miski wsypujemy cukier puder, zmielone migdały i dodajemy alkohol. Za pomocą łyżki łączymy składniki na gładką, jednolitą masę. Masa powinna bić zbita, plastyczna - jednak gdyby wydawało się Wam, że jest za bardzo lepiąca w podobnych proporcjach stopniowo dodajemy dodatkowe porcje cukru pudru i zmielonych migdałów. Powstała masę marcepanową wkładamy na 3 godziny do lodówki.


Do ozdoby:
  • kolorowe perełki cukrowe
  • kolorowe barwniki spożywcze (niebieski, czerwony, pomarańczowy, fioletowy, zielony)

Powstała masę marcepanową dzielimy na 5 części. Każdą część barwimy na inny kolor (barwnikiem spożywczym). Z kolorowej masy marcepanowej formujemy kokardki (40 sztuk) oraz pozostałą część barwionego marcepanu wałkujemy między dwoma płatami papieru do pieczenia na grubość 3-4 mm i za pomocą foremki (którą wycinaliśmy ciastka) wycinamy prezenty oraz cienkie paseczki. Wycięte z marcepanowej masy prezenty zdobimy kolorowymi paseczkami, posypkami cukrowymi oraz kokardkami - zdjęcia pomocnicze powyżej.


Wykonanie:

Połowę, upieczonych i przestudzonych ciasteczek migdałowych zdobimy marcepanowymi ozdobami. Na pozostałą część ciastek, za pomocą worka cukierniczego wyciskamy mase migdałową którą zakrywamy zdobionymi (marcepanem) ciasteczkami.

Podajemy.

Smcznego


Data publikacji: 28/11/2015


comments powered by Disqus