Precle greckie

Przebywając na wakacjach zajadałam się preclami z sezamem tzw. simit. Chciałam takie upiec w domowym zaciszu, wertowałam strony i znalazłam przepis który odzwierciedlił smak wakacyjnych bajgli - orginalny przepis znajduje się na tej stronie: http://mylittleexpatkitchen.blogspot.cz/search?q=simit. Precle są idealne bo nie wymagają gotowania, nie są gumowe ale za to puszyste i pyszne. Są niesamowicie proste i szybkie w wykonaniu . Polecam.

Ocena:
1 5

Blachy do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i lekko go natłuszczamy np. oliwą z oliwek.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 650 g mąki pszennej typ 550
  • 15 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 220 ml letniej wody
  • 100 ml letniego mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko (wielkość m/l)

Dodatkowo:
  • 3 łyżki miodu
  • 6 łyżek letniej wody
  • 1,5 szklanki sezamu do obtoczenia bajgli/ precli

W niewielkiej miseczce łączymy miód z wodą.

Podprażamy sezam: na suchą patelnię wsypujemy sezam i prażymy go przez kilka minut, cały czas potrząsając patelnią, aby sezam się nie przypalił. Ma stać się jedynie złoty. Po uprażeniu sezam należy od razu przesypać np. na głęboki talerz.


Wykonanie:

Do kubka kruszymy drożdże które rozcieramy z 2 łyżkami cukru i odstawiamy.

Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy do niej sól, rozpuszczone drożdże, oliwę, jajko, letnie mleko i wodę. Za pomocą drewnianej łyżki zarabiamy gładkie, jednolite, elastyczne ciasto (dłońmi też można).

Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy szczelnie folią i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1-2 godziny, do czasu aż ciasto podwoi lub nawet potroi swoją objętość.

Gdy nasze ciasto już wyrośnie, przekładamy je na stolnicę, lekko je zarabiamy, formujemy w wałek i dzielimy na 10 równych części. Z każdej części ponownie formujemy wałek długości 50-60 cm. Powstały wałek zginamy w pół i skręcamy go wokół własnej osi. Surowe bajgle przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy suchą, czystą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut, lub do czasu gdy wyraźnie urosną.

Wyrośnięte precle delikatnie zanurzamy obustronnie w misce z miodem, a następnie obtaczamy w podprażonym sezamie. Tak przygotowane bajgle z powrotem układamy na blasze wyłożonej papierem.

Obtoczone w sezamie bajgle pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez około 25-30 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia "góra-dół").

Gotowe precle wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia. Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 29/08/2015


comments powered by Disqus