Precelki z makiem
Polecam zrobić małe precelki z makiem. Na pierwszy zut przypominają te ze sklepu ale w smaku są bardziej delikatniejsze, słodsze i nie takie suche. Idealnie pasują do piwa.





Składniki na dwie blaszki do pieczenia.
Blaszki przed pieczeniem należy wyłożyć papierem do pieczenia.
Nagrzewamy średnio piekarnik.
Składniki:
- 150 g mąki pszennej / tortowej
- 1 łyżka cukru pudru
- 75 g margaryny lub masła
- 2 żółtka ugotowane na twardo
Dodatkowo:
- jedno białko surowe
- suchy mak do posypania
Białko przekładamy do miseczki i lekko podbijamy.
Wykonanie:
Na stolnicy przesiewamy mąkę z cukrem pudrem. Dodajemy tłuszcz oraz żółtka. Wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto. Z ciasta (za pomocą dłoni) formujemy wałeczki na długość 10 cm i grubość 2-3 mm. Z wałeczków zaplatamy precelki (zdjęcie poniżej). Surową przekąskę smarujemy białkiem i posypujemy suchym makiem.
Precelki pieczemy w 160-170 stopniach Celsjusza przez 8-10 minut (funkcja piekarnika termoobieg).
Po upieczeniu przekąskę wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do przestygnięcia. Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 12/04/2013
comments powered by Disqus