Precelki z makiem

Polecam zrobić małe precelki z makiem. Na pierwszy zut przypominają te ze sklepu ale w smaku są bardziej delikatniejsze, słodsze i nie takie suche. Idealnie pasują do piwa.

Ocena:
1 5

Składniki na dwie blaszki do pieczenia.

Blaszki przed pieczeniem należy wyłożyć papierem do pieczenia.

Nagrzewamy średnio piekarnik.


Składniki:
  • 150 g mąki pszennej / tortowej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 75 g margaryny lub masła
  • 2 żółtka ugotowane na twardo

Dodatkowo:
  • jedno białko surowe
  • suchy mak do posypania

Białko przekładamy do miseczki i lekko podbijamy.


Wykonanie:

Na stolnicy przesiewamy mąkę z cukrem pudrem. Dodajemy tłuszcz oraz żółtka. Wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto. Z ciasta (za pomocą dłoni) formujemy wałeczki na długość 10 cm i grubość 2-3 mm. Z wałeczków zaplatamy precelki (zdjęcie poniżej). Surową przekąskę smarujemy białkiem i posypujemy suchym makiem.

Precelki pieczemy w 160-170 stopniach Celsjusza przez 8-10 minut (funkcja piekarnika termoobieg).

Po upieczeniu przekąskę wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do przestygnięcia. Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 12/04/2013


comments powered by Disqus