Precelki drożdżowe w lukrze

Bardzo smaczne, idealne do kawy, herbaty czy kakao, proste w wykonaniu, tanie ale za to przykuwające uwagę. I tak jesiennie jakoś człowiek się przy nich czuje ;-).

Ocena:
1 5

Składniki na dwie blachy do pieczenia.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 500 g mąki pszennej / tortowej
  • 150 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 2 całe, surowe jajka
  • 1 szklanka zsiadłego mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 40 g cukru waniliowego z prawdziwą wanilią

Składniki na lukier biały z białek:
  • 2 surowe białka z jajek
  • 200 g cukru pudru
  • na końcu noża kwasku cytrynowego ( szczypta)

Do kamionkowej miski wlewamy białka i dodajemy do nich cukier oraz kwasek cytrynowy. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki ,tak długo , aż lukier będzie gesty tak jak gęsta kwaśna śmietana.


Do ozdoby:

  • kolorowa posypka cukrowa

Wykonanie:

W zsiadłym mleku rozpuszczamy drożdże.

Na stolnicę przesiewamy mąkę i dodajemy do niej masło. Składnik siekamy nożem a następnie dodajemy do nich cukier puder, jajka, zsiadłe mleko z drożdżami, cukier waniliowy i ponownie przez chwilę siekamy składniki a następnie zagniatamy dłońmi. Z dobrze wyrobionego ciasta toczymy wałeczki, które krajamy na 15- centymetrowe pałeczki (o grubości 1 cm) i zwijamy w precelka - zdjęcia pomocnicze powyżej.

Surowe precelki układamy na blaszce i pieczemy 160 stopniach Celsjusza przez 15 minut , na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).

Po upieczeniu precelki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je do przestygnięcia.

Upieczone, przestudzone precelki zanurzamy w lukrze, układamy na kratce by ociekły z jego nadmiaru i posypujemy kolorową posypką cukrową. Tak przygotowane precelki pozostawiamy na kratce przez około 30 minut by lukier dobrze na nich zastygł.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 27/08/2016


comments powered by Disqus