Precelki drożdżowe w lukrze
Bardzo smaczne, idealne do kawy, herbaty czy kakao, proste w wykonaniu, tanie ale za to przykuwające uwagę. I tak jesiennie jakoś człowiek się przy nich czuje ;-).





Składniki na dwie blachy do pieczenia.
Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej / tortowej
- 150 g cukru pudru
- 200 g masła
- 2 całe, surowe jajka
- 1 szklanka zsiadłego mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 40 g cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
Składniki na lukier biały z białek:
- 2 surowe białka z jajek
- 200 g cukru pudru
- na końcu noża kwasku cytrynowego ( szczypta)
Do kamionkowej miski wlewamy białka i dodajemy do nich cukier oraz kwasek cytrynowy. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki ,tak długo , aż lukier będzie gesty tak jak gęsta kwaśna śmietana.
Do ozdoby:
- kolorowa posypka cukrowa
Wykonanie:
W zsiadłym mleku rozpuszczamy drożdże.
Na stolnicę przesiewamy mąkę i dodajemy do niej masło. Składnik siekamy nożem a następnie dodajemy do nich cukier puder, jajka, zsiadłe mleko z drożdżami, cukier waniliowy i ponownie przez chwilę siekamy składniki a następnie zagniatamy dłońmi. Z dobrze wyrobionego ciasta toczymy wałeczki, które krajamy na 15- centymetrowe pałeczki (o grubości 1 cm) i zwijamy w precelka - zdjęcia pomocnicze powyżej.
Surowe precelki układamy na blaszce i pieczemy 160 stopniach Celsjusza przez 15 minut , na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).
Po upieczeniu precelki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je do przestygnięcia.
Upieczone, przestudzone precelki zanurzamy w lukrze, układamy na kratce by ociekły z jego nadmiaru i posypujemy kolorową posypką cukrową. Tak przygotowane precelki pozostawiamy na kratce przez około 30 minut by lukier dobrze na nich zastygł.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 27/08/2016
comments powered by Disqus