Pralinki kokosowe

Połączenie kokosu z gorzką czekoladą daje niesamowity efekt! Pralinki są wyjątkowo szybkie w wykonaniu i równie szybko się pieką. Idealne, gdy mamy mało czasu do przybycia gości!

Ocena:
1 5

Składniki na 18 sztuk - pralinek.

Blachę do pieczenia należy wyłożyć papierem do pieczenia.


Składniki na pralinki:
  • 1 jajko
  • 2,5 łyżki cukru kryształu
  • 150 g wiórek kokosowych
  • kilka kropel likieru kokosowego
  • szczypta soli

W misce umieszczamy białko do którego dodajemy szczyptę soli. Za pomocą miksera ubijamy je na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier - ubijamy. Wlewamy żółtko oraz likier - ubijamy. Do powstałej masy dosypujemy wiórki kokosowe i wszystko ze sobą łączymy.

Z powstałej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i umieszczamy je na blaszce.

Ciasteczka pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez około 10 minut.

Po upieczeniu odstawiamy je do ostygnięcia.


Do ozdoby:
  • 30 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 1 mała łyżeczka wiórek kokosowych

W małym rondelku umieszczamy czekoladę i masło. Produkty roztapiamy ze sobą na małym ogniu.


Wykonanie:

Każdą pralinkę polewamy polewą czekoladową i zdobimy wiórkami kokosowymi.

Pralinki odstawiamy na 30 minut do lodówki w celu zastygnięcia czekolady.

Smacznego


Data publikacji: 07/11/2012


comments powered by Disqus