Popękane orzechowe ciasteczka

Po prostu pyszne... nie dość, że orzechowe, mięciutkie, aromatyczne to do tego maja swój niepowtarzalny urok. Zapach po ich upieczeniu rozchodzi się po całym domu i kusi aby je zjeść. Podpowiem iż warto zrobić je z podwójnej porcji bo znikają niesamowicie szybko.

Ocena:
1 5

Składniki na jedną blachę.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 300 g mielonych orzechów włoskie
  • 50 g mąki pszennej / tortowej typ 450
  • 70 g cukru pudru
  • 1 jajko (wielkość L)
  • 30 g miękkiego masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny

Dodatkowo:
  • 1/2 szklanki cukru pudru do obtoczenia

Wykonanie:

Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy miękkie masło, zmielone orzechy, cukier puder, sok z cytryny i wbijamy jajko. Za pomocą miksera łączymy składniki do uzyskania jednolitej konsystencji. Powstałe ciasto przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na 2 godziny do lodówki. Po upływie podanego czasu wykładamy je z lodówki, odwijamy z folii i za pomocą łyżeczki nabieramy porcję ciasta, którą formujemy w kulkę wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę obtaczamy solidnie w cukrze pudrze i umieszczamy w dość sporych odstępach na blaszce do pieczenia.

Surowe ciastka pieczemy w 170-180 stopniach Celsjusza przez 13-15 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu ciastka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 08/09/2015


comments powered by Disqus