Popękane czekoladowe ciastka
Co poprawia humor w zimne, deszczowe dni ? - nic innego jak czekolada ;-). Polecam chwile przysiąść w kuchni , skupić swe siły i przygotować niesamowicie czekoladowe, eleganckie i aromatyczne ciastka - takie jak te poniżej :).





Składniki na 28-30 sztuk ciasteczek.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto:
- 260 g mAki pszennej/tortowej
- 200 g czekolady o zawartości 70% kakao
- 100 g miękkiego masła
- 130 g cukru pudru
- 3 surowe jaja (wielkość L)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
Dodatkowo:
- 1 szklanki cukru pudru
Cukier puder przesypujemy do miseczki.
Wykonanie:
Do rondelka przekładamy miękkie masło wraz z połamaną na niewielkie kawałki czekoladą. Rondelek umieszczamy na najmniejszym palniku i na małym ogniu rozpuszczamy składniki do momentu połączenia się ich ze sobą - cały czas mieszamy. Powstały płyn odstawiamy do przestygnięcia.
Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywna pianę. Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier puder a następnie żółtka. Łącząc składniki na jasnozłotą, jednolitą masę. Następnie (cały cza miksujemy składniki na najmniejszych obrotach miksera) do masy jajecznej powoli wlewamy rozpuszczony tłuszcz z czekoladą Teraz dodajemy przesiane składniki i delikatnie, za pomocą trzepaczki łączymy składniki. Powstałą masę przykrywamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy na 12 godzin do lodówki lub na godzinę do zamrażalki.
Ze schłodzonego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy ją z dwa razy w cukrze pudrze. Tak przygotowane surowe ciastka układamy na blaszce do pieczenia zachowując między nimi spory odstęp. Surowe ciasteczka pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).
Po upieczeniu ciastka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je do przestygnięcia.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 18/10/2015
comments powered by Disqus