Pomarańczowa Pokusa

Pyszne , lekkie ciasto na delikatnym biszkopcie z mandarynkami, pomarańczową masą i delikatną śmietanką kremówką.

Ocena:
1 5

Składniki na blaszkę prostokątną o wymiarach 20 cm x27 cm.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzewamy przed pieczeniem biszkopta.


Składniki na biszkopt:
  • 2 duże jajka
  • 3 łyżki kopiate cukru pudru
  • 2 łyżki kopiate mąki pszennej / tortowej
  • 2 łyżki kopiate mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wody
  • szczypta soli

Mąkę pszenną , ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy ze sobą. Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę. Nie przestajemy ubijać / miksować - do ubitych białek dodajemy cukier puder a następnie żółtka i wodę. Mikser zamieniamy na łyżkę drewnianą. Do masy dodajemy suche produkty. Składniki delikatnie łączymy ze sobą.

Masę przekładamy do blaszki do pieczenia.

Biszkopt pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez 15 minut - do tzw. suchego patyczka.

Upieczone ciasto odkładamy do przestygnięcia.


Masa pomarańczowa:
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 700 ml soku pomarańczowego
  • 5 łyżek cukru kryształu

Do garnuszka wlewamy 200 ml soku i dodajemy do niego cukier oraz budynie. Wszystko łączymy ze sobą na jednolitą masę. Do rondla wlewamy 500 ml soku pomarańczowego i doprowadzamy go do zagotowania. Do gotującego się soku wlewamy masę z garnuszka. Powstały budyń gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut.


Masa śmietanowa:
  • 500 ml śmietany kremówki do ciast i deserów 30%
  • 4 łyżki cukru pudru

Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Składniki łączymy ze sobą. Ubitą kremówkę odkładamy do lodówki.


Dodatkowo:
  • 0,5 kg mandarynek
  • 50 g startej na drobnych oczkach białej czekolady

Wykonanie:

Na zimny biszkopt układamy listki mandarynek (zdjęcie poniżej). Na owoce wylewamy gorącą masę pomarańczową. Ciasto przykrywamy płatem papieru do pieczenia i pozostawiamy na godzinę by masa pomarańczowa ostygła na cieście. Na zimną masę kładziemy zimna , ubitą śmietankę kremówkę (która czekała na swoją kolej w lodówce). Ciasto posypujemy startą białą czekoladą.

Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce.

Smacznego


Data publikacji: 19/01/2013


comments powered by Disqus