Pomarańczowa Pokusa
Pyszne , lekkie ciasto na delikatnym biszkopcie z mandarynkami, pomarańczową masą i delikatną śmietanką kremówką.





Składniki na blaszkę prostokątną o wymiarach 20 cm x27 cm.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy przed pieczeniem biszkopta.
Składniki na biszkopt:
- 2 duże jajka
- 3 łyżki kopiate cukru pudru
- 2 łyżki kopiate mąki pszennej / tortowej
- 2 łyżki kopiate mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka wody
- szczypta soli
Mąkę pszenną , ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy ze sobą. Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę. Nie przestajemy ubijać / miksować - do ubitych białek dodajemy cukier puder a następnie żółtka i wodę. Mikser zamieniamy na łyżkę drewnianą. Do masy dodajemy suche produkty. Składniki delikatnie łączymy ze sobą.
Masę przekładamy do blaszki do pieczenia.
Biszkopt pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez 15 minut - do tzw. suchego patyczka.
Upieczone ciasto odkładamy do przestygnięcia.
Masa pomarańczowa:
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
- 700 ml soku pomarańczowego
- 5 łyżek cukru kryształu
Do garnuszka wlewamy 200 ml soku i dodajemy do niego cukier oraz budynie. Wszystko łączymy ze sobą na jednolitą masę. Do rondla wlewamy 500 ml soku pomarańczowego i doprowadzamy go do zagotowania. Do gotującego się soku wlewamy masę z garnuszka. Powstały budyń gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut.
Masa śmietanowa:
- 500 ml śmietany kremówki do ciast i deserów 30%
- 4 łyżki cukru pudru
Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Składniki łączymy ze sobą. Ubitą kremówkę odkładamy do lodówki.
Dodatkowo:
- 0,5 kg mandarynek
- 50 g startej na drobnych oczkach białej czekolady
Wykonanie:
Na zimny biszkopt układamy listki mandarynek (zdjęcie poniżej). Na owoce wylewamy gorącą masę pomarańczową. Ciasto przykrywamy płatem papieru do pieczenia i pozostawiamy na godzinę by masa pomarańczowa ostygła na cieście. Na zimną masę kładziemy zimna , ubitą śmietankę kremówkę (która czekała na swoją kolej w lodówce). Ciasto posypujemy startą białą czekoladą.
Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce.
Smacznego
Data publikacji: 19/01/2013
comments powered by Disqus