Polskie ciasteczka

Dobre bo polskie tak można powiedzieć o tych ciastkach :), a tak naprawdę to przepis na te ciasteczka znalazłam w zeszycie z przepisami mojej babci. I mogę powiedzieć , że nie dość, że idealnie kruche , lekko waniliowe to ich smak zostaje niesamowicie podkreślony przez domową marmoladę. Szczerze polecam.

Ocena:
1 5

Składniki na około 46 sztuk ciastek.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na kruche ciasto:
  • 3 ugotowane na twardo żółtka
  • 300 g mąki pszennej / ziemniaczanej
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka mielonego cukru waniliowego

Składniki na lukier pomadkowy:
  • 2 filiżanki cukru kryształu (dowolne , Wasze filiżanki)
  • na końcu noża sody oczyszczonej (szczypta)
  • parę kropel soku z cytryny
  • 2 paczki cukru wanilinowego
  • tyle mleka by cukier przykryło

Cukier wsypać do rondla i zalać gotującym się mlekiem. Dodać sodę, przykryć pokrywka rondel i gotować . Uważać by nie kipiało. Od czasu do czasu przemieszać składniki. Zrobić próbę - włożyć słomkę do syropu , dmuchnąć do słomki powietrzem i gdy wyleci banieczka wtedy jest to dla nas znak , że trzeba zdjąć z palnika syrop. Syrop przelać do miseczki kamionkowej i za pomocą pałki drewnianej ucierać . Dodajemy sok z cytryny i dalej ucieramy aż wszystko zbieleje oraz zgęstnieje.


Nadzienie:
  • 300 g gęstego dżemu dowolnego smaku ( użyłam wieloowocowego)

Dodatkowo:
  • 1 surowe białko

Białko przelewamy do miski i lekko podbijamy.


Wykonanie:

Przygotowujemy kruche ciasto:

Żółtka oddzielić od białek, razem z cedzakiem włożyć żółtka do garnka z taką ilością wrzącej wody, aby były nią przykryte. Surowe żółtka trzymamy we wrzątku około 15 minut w temperaturze 80 stopni Celsjusza. Następnie wyjmujemy je, schładzamy i przecieramy na tarce o drobnych oczkach.

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy do niej masło i siekamy składniki nożem aż powstaną "granulki". Wtedy dodajemy żółtka, cukier puder oraz cukier waniliowy i szybko zagniatamy składniki na gładkie jednolite ciasto. Dobrze zagniecione ciasto owijamy szczelnie folią spożywczą i na 30-60 minut wkładamy do lodówki by stwardniało.

Na stolnicy rozkładamy płat papieru do pieczenia. Po upływie podanego czasu ciasto wykładamy z lodówki , rozwijamy z foli i na lekko podsypanej mąką stolnicy (papierze do pieczenia) wałkujemy je na grubość 1 cm, na kształt prostokąta , który będzie mieć wymiar 35 cm x 36 cm. Powstały prostokąt dzielimy na cztery pasy - każdy pas będzie miał długość 35 cm i szerokość 9 cm. Jeden pas (8cm x 35cm) dzielimy na 6 pasów , które będą mieć długość 35 cm x 1,5 cm.

Szerokie pasy (35 cm x 9 cm) smarujemy białkiem i na dłuższe ich boki nakładamy , z obu stron wąskie paski (35 cm x 1,5 cm). Za pomocą widelca sklejamy je ze sobą , jak i równocześnie zdobimy (szerokie i wąskie pasy). Zdjęcie pomocnicze powyżej.

Na środku pasów wykładamy dżem.

Tak powstałe surowe pasy z dżemem przekładamy (zsuwamy ) na blachę do pieczenia. Nie zapominajmy pozostawić odstępów między pasami.

Ciasto pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 15-20 minut na złoty kolor ( piernik elektryczny , funkcja piekarnika termoobieg). Gdy upieczemy już ciasto , wykładamy je z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Zimne , upieczone pasy ciasta lukrujemy po bokach. Tak przygotowane pasy chowamy w zaciemnione, suche miejsce na 12 godzin.

Po upływie 12 godzin pasy ciasta wykładamy i ostrym nożem kroimy pasy w poprzek na kawałki o szerokości 3 cm.

Podajemy.

Smacznego


Przydatne linki:

http://ciasteczkowy-potwor.pl/lukier-pomadkowy


Data publikacji: 03/03/2014


comments powered by Disqus