Półksiężyce waniliowe

Te kruche ciasteczka są bardzo proste do zrobienia ale zarazem bardzo smaczne. Warto je podkreślić dużą ilością cukru wanilianowego.

Ocena:
1 5

Składniki na 3 blachy do pieczenia.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciastka:
  • 300 g mąki pszennej / tortowej
  • 100 g cukru pudru
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 100 g margaryny
  • 2 surowe żółtka
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 waniliowy aromat

Dodatkowo:
  • 6 łyżek cukru pudru

Wykonanie:

Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do nich tłuszcz. Składniki siekamy nożem. Następnie dodajemy resztę składników - jogurt naturalny, żółtka, aromat, cukier puder. Z podanych składników wyrabiamy gładkie, jednolite, lśniące ciasto. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy je na 2-3 godziny do lodówki. Po upływie podanego czasu ciasto wyciągamy z lodówki , odwijamy z folii i wałkujemy je na lekko podsypanej mąką stolnicy, na grubość 4-5 mm. Z rozwałkowanego płatu ciasta, za pomocą foremki w kształcie księżyca wycinamy ciasteczka. Surowe ciasteczka układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut. Waniliowe księżyce pieczemy na złoty kolor.

Po upieczeniu ciasteczka wyciągamy z piekarnika i mocno oprószamy cukrem pudrem. Oprószone ciasteczka pozostawiamy do przestygnięcia a następnie podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 28/10/2013


comments powered by Disqus