Półksiężyce waniliowe
Te kruche ciasteczka są bardzo proste do zrobienia ale zarazem bardzo smaczne. Warto je podkreślić dużą ilością cukru wanilianowego.





Składniki na 3 blachy do pieczenia.
Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciastka:
- 300 g mąki pszennej / tortowej
- 100 g cukru pudru
- 10 g proszku do pieczenia
- 100 g margaryny
- 2 surowe żółtka
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 waniliowy aromat
Dodatkowo:
- 6 łyżek cukru pudru
Wykonanie:
Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do nich tłuszcz. Składniki siekamy nożem. Następnie dodajemy resztę składników - jogurt naturalny, żółtka, aromat, cukier puder. Z podanych składników wyrabiamy gładkie, jednolite, lśniące ciasto. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy je na 2-3 godziny do lodówki. Po upływie podanego czasu ciasto wyciągamy z lodówki , odwijamy z folii i wałkujemy je na lekko podsypanej mąką stolnicy, na grubość 4-5 mm. Z rozwałkowanego płatu ciasta, za pomocą foremki w kształcie księżyca wycinamy ciasteczka. Surowe ciasteczka układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut. Waniliowe księżyce pieczemy na złoty kolor.
Po upieczeniu ciasteczka wyciągamy z piekarnika i mocno oprószamy cukrem pudrem. Oprószone ciasteczka pozostawiamy do przestygnięcia a następnie podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 28/10/2013
comments powered by Disqus