Półbiszkoptowe ciasteczka- strach na wróble

Idzie już powoli jesień, coraz zimniej, dzieciaki powróciły do szkoły i warto im osłodzić dzień. Dlatego proponuje trochę zabawy :). Dziś moja propozycja to półbiszkoptowe ciasteczka w kształcie stracha na wróble.

Ocena:
1 5

Składniki na 4-5 blach do pieczenia.

Blachy do pieczenia należy natłuścić np. margaryną.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej/ tortowej
  • 400 g cukru pudru
  • 125 g miękkiego masła
  • 3 surowe jajka (wielkość L)
  • 4 łyżki mleka
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Do miski przekładamy miękkie masło, dodajemy do niego cukier puder wraz z mlekiem i miksujemy / ucieramy tak długo aż uzyskamy jasnozłotą masę.

Na stolnicę przesiewamy mąkę z sodą oczyszczoną, z mąką ziemniaczaną i dodajemy do nich utarte składniki z miski oraz wbijamy całe jajka. Za pomocą noża siekamy je a następnie zarabiamy szybko dłońmi. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ją szczelnie i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny by ciasto stwardniało.

Następnie na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na grubość około 4-5 mm i za pomocą foremki wycinamy kwadraty (10 x 10 cm).

Surowe ciasteczka układamy na blaszce do pieczenia, zachowując przy tym spory odstęp.

Ciastka pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 8-10 minut , na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu ciastka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia. Przestudzone ściągamy z blachy.


Składniki na lukier śmietanowy na surowo:
  • 250 g cukru pudru
  • 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany (18%)
  • kilka kryształków różowego barwnika spożywczego

Do miski kamionkowej wsypujemy cukier puder, barwnik spożywczy i dodajemy kwaśna śmietanę. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki tak długo , aż pojawią się banieczki z powietrzem.


Do ozdoby:
  • żółty, biały oraz czerwony pisak lukrowy
  • czekoladowe draże
  • żółte perełki cukrowe
  • 200 g paluszków np. z sezamem

Paluszki łamiemy na niewielkie odcinki -2-2,5 cm długie.


Wykonanie:

Upieczone, ostudzone ciasteczka lukrujemy na różowo i pozostawiamy do lekkiego zastygnięcia lukru (ale nie całkowitego). Na lukrze układamy czapeczki z paluszków i pozostawiamy by lukier zastygł. Następnie za pomocą żółtego lukru rysujemy włosy i naklejamy na nie rondo kapeluszy. Białym lukrem malujemy gałki oczne w które wkładamy czekoladowe draże, a między oczami umieszczamy perełkę cukrową (nos). Czerwonym pisakiem lukrowym rysujemy uśmiech.

Podajemy

Smacznego


Data publikacji: 04/09/2020


comments powered by Disqus