Poduszeczki na słono
Poduszeczki powstały z ciasta drożdżowego połączonego ze sypkim makiem. Za pomocą maku, siemienia lnianego i różowej soli został podkreślony ich smak. Rewelacyjnie komponują się z różnymi dipami. Polecam.





Składniki na dwie blaszki do pieczenia.
Blaszki należy wyłożyć papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem słonych poduszek należy średnio nagrzać piekarnik.
Składniki na ciasto:
- 75 g świeżych drożdży
- 250 g mąki pszennej / tortowej
- 1 łyżeczka cukru kryształu
- 1 łyżka oleju roślinnego lub rzepakowego
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/2 szklani letniej wody
- 3 łyżki suchego maku
Dodatkowo:
- 1 surowe jajko
- 2 łyżki suchego maku
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 1 łyżeczka różowej soli
Całe jajko wbijamy do miseczki i rozcieramy je na jednolitą masę.
W drugiej misce mieszamy mak, sienie lniane i sól.
Wykonanie:
Do miski rozdrabniamy drożdże. Dodajemy do nich cukier, sól, olej i letnią (nie gorącą ani nie zimną ) wodę. Za pomocą trzepaczki rozcieramy składniki na jednolitą, płynną masę. Do masy dodajemy mak oraz mąkę i wyrabiamy ciasto, tak długo aż zacznie odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto przykrywamy czystą, suchą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 2 godziny). Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przekładamy je na podsypaną mąką stolnicę. Ciasto wałkujemy na kształt prostokąta o grubości 1 cm. Prostokąt kroimy na mniejsze prostokąty (u mnie miały wymiar 2,5 cm x4,5 cm - ale wielkość jest tu dowolna).
Prostokąciki przekładamy na blaszkę (zachowując między nimi odstęp) do pieczenia smarujemy je białkiem i oprószamy przyprawami. Prostokąty odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Podrośnięte poduszki pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 10 -12 minut na jasno brązowy kolor.
Po upieczeniu wyciągamy je z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia. Podajemy z dipami choć i same nieźle smakują.
Smacznego
Data publikacji: 22/02/2013
comments powered by Disqus